Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Je to školská reforma nebo jen opisování?

17.09.2007   Jiří Svoboda   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Je to školská reforma nebo jen opisování?Před několika dny začal nový školní rok. V týž den začal platit i nový rámcový vzdělávací program, podle něhož si jednotlivé základní školy budou samy volit typy a způsoby vyučování. Mnozí tomuto systému přisuzují přívlastky typu : moderní, přelomový, průlomový nebo průkopnický. Na druhou stranu si musíme položit otázku: Je to něco nového? Vždyť v nižších ročnících základních škol a ve školách s takzvaným daltonským plánováním již podobný systém funguje několik let a to zůstává bez povšimnutí.

Nejprve se podíváme do historie. Již na začátku 80. let se tehdejší ministr školství pokoušel v parlamentu prosadit školskou reformu. To se mu nepovedlo asi proto, že do svého návrhu zařadil i zrušení víceletých gymnázií a selekci dětí podle inteligence. O dvacet let později vypracovala ministryně školství Petra Buzková návrh, který obsahoval i Rámcový vzdělávací program pro základní školy. Tento předpis prošel a nyní začal platit v praxi. Letos to bude asi jen na zkušenou, protože je povinný jen pro první a šestou třídu základní školy.

A co je vlastně záměrem programu? Ve školním prostředí by měla vládnout pohodová a přátelská atmosféra, kde by se rozvíjela komunikace mezi učitelem a žákem a zároveň spolupráce žáků ve skupinách. Žák už se nebude bezmyšlenkovitě biflovat matematické vzorce, ale měl by využívat více kreativního chování nebo kritického myšlení. Vzniknou i nové předměty. Jedním z nich má být Člověk a příroda, jehož jádro tvoří přírodopis, zeměpis, chemie nebo fyzika. V dalších předmětech by se učitelé měli zaměřit na výuku globálních problémů či sociálních aspektů společnosti.

Problém však nastává nyní, kdy si každá základní škola musí sama vypracovat svůj vzdělávací program a kde by měla uvést, jakým způsobem bude pracovat s žákem a které metody použije. Ministerstvo školství vytvořilo řadu publikací, výukových materiálů, internetových stránek a výukových konferencí, ale podle mého názoru si většina škol s touto reformou nebude lámat hlavu a do svých stálých učebních plánů a osnov zavede jen několik kosmetických změn. Sami to všichni jistě známe z předmětů typu rodinná a občanská výchova, v nichž nám učitelé vysvětlovali podstatu zrození nového života, principy Evropské unie, základy vaření nebo důležitost civilní obrany.

V mnohých školách ale již dnes funguje podobný vzdělávací systém, je to takzvané daltonské školství. V České republice jsou s tímto výukovým programem nejdále v Brně, kde fungují již čtyři školy, jež se řadí do mezinárodní sítě Dalton. Takovéto školy podporují tři základní principy: volnost, samostatnost a spolupráci. Žák se učí zacházet se svobodou a odpovědností. Tvoří s ostatními partnery skupiny a učí se pracovat v kolektivu. Dítě získává zdravé sebevědomí, umí vyhledávat a zacházet s informacemi, rozvíjí vlastní tvořivost a samostatnost.

Nepřipadá vám to nějak povědomé? V mnohých školách je dalton spíše doplňkem k tradičnímu školskému systému a základ tvoří tradiční výuka. Třeba se mýlím, ale možná právě v těchto školách se inspirovalo naše ministerstvo školství a vyhodnotilo tento způsob výuky jako ideální. Pokud je tomu skutečně tak, musíme poděkovat zakladatelům daltonského plánování u nás, protože jako každé začátky to tito lidé měli hodně těžké a jen málokdo věřil, že se podobný systém vyučování ujme.

Zdroj úvodního fota: www.rozhlas.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0506 s