Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


První polovina nebe

28.09.2007   Radka Zadinová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

První polovina nebeKdyž jsem tuhle knihu četla poprvé, utkvěl mi v paměti jeden velmi silný dojem - myslím, že při čtení jsem se poprvé nedokázala ztotožnit s cítěním hlavní hrdinky a to skoro ve všech ohledech.

Předtím jsem přečetla spoustu knih od spisovatele Stanislava Rudolfa a mám pocit, že ani jeho, ani jeho příběhy nemusím představovat, přesto vyjmenuji alespoň některé z nich: Něžně háčkovaný čas, Milionová holka, V každém okně Julie, Nebreč, Lucie, Kopretiny pro zámeckou paní, Myš dobré naděje, Pusinky... a spoustu dalších. Samozřejmě také nezapomenutelný Metráček, i když musím přiznat, že tento příběh znám z filmového zpracování, knihu jsem zatím nečetla.

Dle mého názoru patří knihy Stanislava Rudolfa k těm, na které se nezapomíná. Ke kterým se rády vracíme, i když už jsme dívčím střevíčkům (a láskám) dávno odrostly. Já sama po některé z jeho knih sáhnu i nyní, a to už se čítám k dámám, o kterých se říká: "Mládí pryč a do důchodu daleko..." Jistě, patřím ke generaci, která na knížkách Stanislava Rudolfa vyrostla, která s nimi od puberty srůstala – tak jako srůstají kořeny se zeminou. Taková pouta se jen těžko zpřetrhají. Ale i nová generace, generace těch, která se dívkami teprve stává, si k jeho knihám a příběhům nachází cestu. Mohu to tvrdit s jistotou, protože mám dceru, které jsem „podstrčila“ jednu z mých oblíbených Rudolfových knížek a ona mi ji okamžitě zabavila a dožadovala se dalších.

Ale pojďme k příběhu Simony, její rodiny, příběhu o hledání vztahu, který by podpořil mýty o věčné a nestárnoucí lásce, ale především o hledání sebe sama. Simona, vychovávaná v rodině, kde čest nepatří mezi dobré přátele, nemůže vidět chyby, kterých se dopouští – a když ji okolí na tyto chyby upozorní, vidět je nechce. Má pocit, že všemu rozumí, všechno ví, ale to samosebou není pravda. A tak se rozchází se svým klukem, z uražené ješitnosti, hloupě a zbrkle, aniž by se nad tím, co jí vytýká, alespoň zamyslela. Ze stejné hlouposti a uražené ješitnosti se vrhá do nového vztahu – do vztahu, který je od počátku odsouzen k nezdaru. Jediné, co si z rychlého vztahu s cynickým Petrem odnese, je sex bez lásky a jeho následky. Hrozivé následky.

Simona zjistí, že otěhotněla a tuší, že její partner o nečekané komplikace nestojí. Už ví i to, že udělala chybu. A ne jednu. Jenže ji ještě čeká dlouhá cesta – plná slz, bolesti a těžce nabitého prozření. Na jejím konci možná konečně najde sebe sama. Tu Simonu, kterou chtěl milovat ten první – Robin.

A kdo ví – třeba ještě není tak úplně pozdě... Nebo snad ano?

Tak o tom se dočtete v téhle Rudolfově knížce!


Knihu vydalo nakladatelství Erika v roce 2007, objednat ji je možné na drese. www.spira.cz
Foto: archiv Stanislava Rudolfa



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Adriana Šindelářová - 29.9.2007 - 12:50

Knížku jsem četla a líbila se mi. A nejen proto, že děj byl o životě a problémech, které nás můžou potkat...


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0316 s