Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Hvězdný prach

28.09.2007   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Hvězdný prachKdyž se před několika lety Peter Jackson rozhodl zfilmovat Tolkienova Pána Prstenů, mnozí si významně poklepávali na čelo nad smělostí režiséra. Konečný výsledek ovšem předčil veškerá očekávání a nejinak je tomu i v případě filmového zpracování Hvězdného prachu, fantasy pohádky z pera legendárního Neila Gaimana.

„Smělým režisérem“ byl v tomto případě Matthew Vaughn (Po krk v extázi), který se v minulých letech angažoval především jako producent filmů Guye Ritchieho (ano, toho Guye Ritchieho) a ačkoliv jeho poslední filmařský počin byl diváky hodnocen vcelku kladně, Hvězdný prach lze nepochybně považovat za průlom v jeho dosavadní kariéře.

Hlavním hrdinou příběhu je mladý Tristan Thorne (Charlie Cox), který poněkud neohrabaně usiluje o srdce místní krásky Viktorie Foresterové (Sienna Miller). Když jednoho dne (resp. noci) spadne na zem hvězda, milovaná Viktorie slíbí, že si Tristana vezme, pokud jí spadlou hvězdu do týdne přinese. Tristan tedy opouští rodnou Zeď (vesnici pojmenovanou podle zdi, která ji obklopuje) a vydává se do neznámého zapovězeného světa, aby získal ruku své vyvolené. Místo kusu astronomicky cenné horniny ovšem nachází hvězdu s lidskou podobou jménem Yvaine (Claire Danesová). Té se nápad stát se dárkem pro Viktorii vůbec nezamlouvá, nicméně Tristanovy přesvědčovací metody posléze přimějí vzpurnou hvězdu k poslušnosti a Tristanovi tak nic nebrání vydat se na zpáteční cestu. Není však jediný, kdo by Yvaine rád vlastnil a tak se původně poklidná procházka pohádkovým lesem rázem mění v dobrodružnou výpravu, ve které musí Tristan čelit mnoha nepřátelům, kteří jdou Yvaine po krku (někteří z nich doslova)-královským bratrům, soupeřícím o trůn nebo čarodějnici Lamii (Michelle Pfeifferová), která touží po kráse a nesmrtelnosti pro sebe a své sestry.

Jméno Neila Gaimana je ve světě fantasy literatury zárukou kvality. Avšak přenesení této kvality na filmové plátno je, ostatně jako u každé adaptace, sázkou do loterie. Tvůrci Hvězdného prachu si z původní předlohy vzali to, co považovali za zajímavé a místo hororově laděné pohádky pro dospělé vznikla solidní pohádka pro děti. Už první záběry kamery připomenou zkušenému divákovi scenérie z výše zmíněného Pána Prstenů (bizardní vůz čarodějnice věznící Tristanovu matku či monumentální Stormhold). V kontrastu s působivými triky (které tentokrát nepřebíjejí samotný příběh, ale pouze vhodně doplňují) ovšem zamrzí snadno rozpoznatelné použití papírových kulis či zadní projekce.

Do filmu o hvězdě patří hvězdná herecká jména. Čarodějnice Lamia v podání Michelle Pfeifferová působí jak svůdně, tak značně krutě a vnáší do příběhu alespoň z části hororovou atmosféru, na kterou jsou Gaimanovi čtenáři zvyklí. Yvaine Claire Danesové (Romeo+Julie) je něžná krásná hvězda. Její zář bohužel místy zeslabuje lehce nedotažená logičnost celé postavy. Yvaine sice ví, co je to lidská láska, ale neví, co je to lázeň. Víc než svět, do kterého spadla, ji děsí modřiny, které utrpěla při pádu a při „seznámení“ s Tristanem si počíná jako ostřílená středoškolačka, nikoliv jako hvězda, která předtím viděla člověka nejblíže ze vzdálenosti několika světelných let. Za vysloveně šťastný výběr považuji obsazení role Tristana Thorna. Charlie Cox (Kupec benátský) není (naštěstí) typický filmový krasavec, zato působí velmi sympaticky a přirozeně. Nakonec nelze opomenout Roberta DeNira, jehož kapitán Shakespeare vnáší do celého příběhu dávku kvalitního humoru. Celý příběh pak doplňuje hudba Ilana Eshkeriho (značně připomínající Zimmerovu &Sifru mistra Leonarda), zazní Dvořákovy Slovanské tance a dokonce i fanoušci klasického kankánu si přijdou na své.

Nebojím se říci, že po megalomanských Harry Potterech a nepříliš povedených Letopisech Narnie je Hvězdný prach právě tím filmem, na který se tak dlouho čekalo. Tvoří totiž jakýsi vyvážený střed. Najdete v něm všechno, co si divák od fantasy pohádky může přát: boj dobra se zlem, podivuhodná stvoření (která ovšem nesmyslně neblábolí ve stylu Troškovských čertů a čarodějnic), romantický a hlavně chytrý příběh, při kterém se nebude nudit ani dospělé publikum. Pokud se vám tedy už stýská po letním pozorování padajících hvězd, vezměte zavděk alespoň Hvězdným prachem. Určitě nepřijdete zkrátka.


Hvězdný prach (Stardust), česká premiéra 27.9.2007
USA/VB-2007,130 min, 25 kopií s českým dabingem+2 s českými titulky, přístupný
Režie: Matthew Vaughn
Scénář: Neil Gaiman, Jane Goldman
Hudba: Ilan Eshkeri
Hrají: Charlie Cox, Claire Danesová, Michelle Peifferová, Robert DeNiro, Sienna Miller, Rupert Everett, Peter O´Toole
www.stardustmovie.com (ikonka převzata tamtéž)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0322 s