Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zapomenout a basta!

07.10.2007   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zapomenout a basta!Je lepší zapomenout? Snad na nešťastnou lásku, propršený víkend, zlomenou nohu? Ale co si počít s historií, tu také zabalit a poslat do propadliště dějin? Ó, jak paradoxní!

Studie významného a respektovaného francouzského historika Jacquese le Goffa slaví třicetiny. Již před tolika lety mediavelista tyto teze formuloval, ale povědomě jsou reflektovány mnohem déle a proto i dnes jim zůstává aktuální platnost, jinými slovy, nelze je dosud považovat za překonané.

Tak obecně jasná definice historie, jakožto „ vědy zkoumající minulost“ dostává jeho podáním povážlivé trhliny. Co je historie? To, co lidé v jednotlivých staletích žili, nebo to, co popisují vědci? Je pravdivá pouze ta historie, kterou si pamatujeme? A co ta, kam naše paměť zdaleka nesahá? Hádanka uzpůsobená ideologickým působením ať už v dobré víře nebo záměrně, až zločinně zmanipulovaná? A když ji lze tak jednoduše překrucovat, má vůbec smysl ji poznávat? A ještě k tomu přidejme nedokonalost či nedostatečnost pramenů a produkce pravdy se pohybuje pro každého někde jinde.

Tyto a mnoho dalších aspektů Goff zkoumá a seznamuje čtenáře i s nelehkou, ač odpovědnou prací historika v neúprosném kontextu současných událostí. Zároveň poskytuje východiska k dalšímu bádání. Metodou, jež náleží i filosofii nebo psychologii, probírá vztahy mezi minulostí a přítomností nebo protiklad starý/moderní z různých pohledů. Rozebírá funkce a struktury paměti, jež samozřejmě nekoriguje jen historii, ale je vlastní i jiným disciplínám. V nejrozsáhlejší kapitole rentgenuje historickou vědu, rozkládá ji na reálné prvky, řeší její paradoxy. I laika potěší polemika na téma, zda je historie vědou o minulosti nebo existuje jen současná historie. Lze fakta bezpečně ověřit a nezkresleně zobecnit?

Přestože se jedná o vysoce odbornou publikaci, dokáže ji se zájmem přečíst i člověk, jenž o sobě tvrdí, že historie jde kolem něho velikým obloukem. Považuji to za velký přínos, protože jinak zlomové disputace odborníků zůstávají široké veřejnosti neznámé a mnohdy nepochopitelné.

Le Goff, Jacques: Paměť a dějiny, vydalo nakladatelství ARGO v roce 2007
Foto: www.argo.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0891 s