Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zavražděn snícím

08.10.2007   Lucie Hajduková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zavražděn snícímTemno. Kol jen pár stromů, dva, jež bojují na život a na smrt, a sekundanté. Otočí se k sobě zády. V ruce smrtelnou zbraň. 3, 2, 1 …a prásk!..

Snící Oněgin pod tíhou svých nenaplněných tužeb jako ve snu, jež ho provází již od doby, kdy ho poznáváme, zastřelí svého nejmilejšího přítele Lenského. Zde sen končí a autor uvádí Evžena do jakéhosi průměrného života, ve kterém se nakonec zhlédne. Kdyby ho ovšem osud neurčil za tragéda.

Kým se stal Oněgin? A koho z něj nakonec Puškin udělal? Lenský a Oněgin, jedna duše rozdělená do dvou bytostí. Duše A. S. Puškina. A příběh? – Puškinův život či jeho útržky jež poskládal nezávisle na realitě k sobě.

Puškinova díla, jak všichni víme, rozhodně neoplývají lehkostí, což umocňuje i jeho princip zrcadla. V realitě to tedy znamená, že na jedné straně stojí hrdina a na druhé sám autor. Tedy Oněgin- Lenský, Olga – Taťána apod., ti se k sobě zároveň přibližují a zase oddalují. Přičemž hranice lze někdy jen těžko rozeznat, neboť se nedají definovat.

Nabízí se otázka, nakolik se samo představení liší od perem napsaného díla klasika Puškina. S radostí mohu říct, že ani o píď. S výjimkou dopisu psaného Oněginem, jehož ztvárnění se tvůrci zhostili opravdu netradičně a vtipně. Hlavní myšlenku však zachovali.

Divadelní inscenace zobrazuje tedy knihu v celé své šíři a reálnosti. Zmínit musím také často velice důmyslně zpracovaný text, který, když si to může dovolit, vnáší do hry krapet prvků čili zvyklostí jež nám v dnešní době venkov symbolizují. Odlehčí situaci, avšak nepůsobí komicky či přehnaně.

Je také na místě uvést zde osvětlovače a zvukaře, jejichž práci nelze opomenout. Umocnily celý herecký výkon avšak tyto již zmíněné zvukové efekty a hudby byly ovšem poněkud hlasitější, což mohlo odvádět od hlavních myšlenek inscenace a nabýt tak dojmu rušivého. Také celá hra čítající plné dvě hodiny by jistě uživila i kratičkou přestávku.

Herci divadla Petra Bezruče si proto na sebe vzali opravdu těžký úkol. Zhostili se ho však bravurně. Hra přímo hýří city a emocemi, zároveň se také myslím docela zdařile povedlo uchovat onen zmíněný princip zrcadla. Ústřední role se zhostil Tomáš Dastlík, představující onu ztracenou duši, jež hledá. Jeho přítele jsme mohli zhlédnout v podání Lukáše Melníka. Plachou a intelektuální dívku, později chladnou královnu Taťánu si zahrála Tereza Vilišová. Její sestru Olgu Sylvie Krupanská, úlohy matky se pak zhostila Kateřina Krejčí. V roli Zarjeckého pak spatříme Jana Vlase a dále Přemysla Bureše jako generála a Tomáše Krejčího jako Guillota.

Závěrem lze tedy jen dodat, že samotné představení podává celý děj mnohem svižněji a záživněji. A ač je to mnohdy většinou naopak, v tomto případě musím za sebe říct, že herecké výkony a celé zpracování zastínily onu psanou podobu Evžena Obětina, byť na ni mnoho lidí nedá dopustit.

Premiéru hry Evžen Oněgin uvedlo divadlo Petra Bezruče 5.10.2007

Zdroj fotografií : www.bezruci.cz
Fotografie v úvodníku - Evžen Oněgin (Tomáš Dastlík)
Foto níže -Taťána (Tereza Vilišová)




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0439 s