Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kdo uměl měřit vodu?

30.11.2007   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kdo uměl měřit vodu?Člověk, jenž z vody žil a pak napsal kousky, které jsem ani nenacpal do kufru s ostatní klukovskou literaturou, ale zařadil mezi zlaté pruty soukromé banky, se narodil 30. 11. 1835 ve Floridě, stát Missouri. Světu připadá vhodné uznat jeho výkřik, nesoucí se v právý čas nad hladinou Mississippi za nezaměnitelné jméno tehdejšího lodivoda a dodnes velkého autora. Říkal si Mark Twain.

„Značka dvě“, křičená z jeho hrdla, hlásila hloubku vody a dovolovala říčnímu parníku pokračovat v plavbě. Zároveň asi hlásila dovolený ponor myšlenkám říčního tuláka a probouzejícího se literáta.
Moderní americká próza jej prohlašuje za jednoho ze svých otců. Do veřejného povědomí vstoupil jako zdatný novinář a autor všelikých pamfletů. Utvořil si tak fundament ekonomické jistoty a plnou parou se vrhl do volné tvorby. Jeho romány jsou protknuty vlídným humorem. Bezpečně ale pozná, kdy je třeba okořenit stránky satirou. Bohatě používá květnatý lidový jazyk a i takový text není deklasující a umí vyvolat úsměv. Velký vypravěč, tak jsem si ho zapamatoval. Mnoho jich není a setkání s takovým je radost.

Lidstvo má jedinou opravdu účinnou zbraň – tou je smích. Používal jí šikovně, zbojník. A do zbraně verbuje neustále. Úspěšnost autora je prověřená léty na trhu, o tom nemá cenu diskutovat. Nedávno jsem tu psal o velikánovi z druhé polokoule. Dovolte mi malou odbočku. Dostojevskij a Twain jsou skoro vrstevníci. Tvrdím, že kultura života si proklestila cestu do jejich tvorby nesmazatelně a rozdíl v pohledu autorů na svět je markantní. Na trhu se to, kupodivu, nepozná. Ale, to vidíte taky, že.

Skákavý žabák to načal. Rok 1867. Sbírka povídek, plná rázovitých lidiček a překvapivých závěrů.
Našinci na cestách. Z roku 1869. Američané v Evropě. Sebeironií přetéká jen sebevědomí. Na východě ji nehledejte.
Dobrodružství Toma Sawyera. 1876. Způsob prožívání klukovských let záviděníhodný. A taky lehce obkoukatelný.
Dobrodružství Huckleberryho Finna, zdařilé pokračování bratrského románu, vyšlo poprvé v roce 1884. Přiznávám, že Foglarovi „Hoši od Bobří řeky“ měli obrovského konkurenta, jenž je přepral. A myslím si, že by to dokázal dneska zas.

Zevrubný seznam Twainovy bohaté tvorby je určitě uveden leckde. Připomínám možná bezvýznamné maličkosti. Zmíněné romány vznikly v první polovině autorovy tvůrčí expanze. A uznali jsme je za setsakramenstsky dobré. Tituly, vydávané pak, oplývají břitkou ironií a mnohdy sarkasmem, zde ale velmi přítulným. Kam nás zavádí tedy druhá polovina jeho tvůrčího života? Nemohu nezmínit sbírku povídek z roku 1893 Milionová bankovka a další … A mohli bychom pokračovat. Jestli nemáte co číst, neváhejte. Ne, nejsem placený Twainovou nadací.

zdroj fotografie www.johanesville.net


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0791 s