Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mach a Šebestová na hrad!

02.12.2007   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mach a Šebestová na hrad!Země, jež za největšího z největších volí Járu Cimrmana, si může dovolit posadit do hradní sesle hned dvě vymazlené figury najednou, když se tam, notabene, vejdou s přehledem. V roztěkané atmosféře předvolební diskuse o rádoby novou hradní tvář, nemohou ti dva propadnout. Dýchají tu jiní borci, jimž je to, vcelku, jedno. Obávám se, že národu taky.

Literárním tvůrcem legendárního páru je Miloš Macourek. Narodil se 2. 12. 1926 v Kroměříži, pod starostlivým dohledem svatého Mořice z místní kapituly. Zemřel v Praze v roce 2002. Podobu našim dvěma hrdinům do vínku přidal kouzelný dědeček Adolf Born. I když sám royalista, osvícenost, nesenou vzniklým večerníčkem, lze uvítat v naší demokracii ihned. Ta, pro jistotu tvůrců, zůstává podpořena královským kouzelným sluchátkem. Další výtečník, Petr Nárožný, jim propůjčil hlas. Režisér Karel Vorlíček pak v roce 2001 natočil stejnojmenný celovečerní film a sešel se bezděčně s Macourkem na poslední společné práci. Neodflákli ji.

Pana Miloše Macourka si pamatujeme především jako scénáristu. Ani nemusíme otočit kouzelným prstenem jeho Arabely a vysypeme zrealizované příběhy z rukávu. V televizi, ve filmu obecně. Žofka. Žofka ředitelkou ZOO. Létající Čestmír. Zmíněná Arabela. A taky Pane, vy jste vdova. Koncert pro Jiříhoho Sováka a Ivu Janžurovou. Celou sérii načal filmem &Sest medvědů pro Cibulku. Největší pecka z filmů našich zmatených let se jmenuje Dívka na koštěti. Na Saxaně Petra Černocká postavila svou kariéru. Příjemný úděl. Druhý díl se může jmenovat jenom Na koštěti. Kdo se toho ujme?
Miloš Macourek však ve svých dovednostech měl záběr širší. Básník, prozaik, dramaturg, režisér, redaktor, lektor. Především výsostný nonsensista s geniální fantazií. S viděním smíchaným z esencí zděděných po kněžně Libuši a zřejmě Nostradamovi.

S naprostou samozřejmostí udělal z učitelského sboru hopsající králíky, nechal promlouvat k dětem mluvící busty Mekoty a Pekoty. To přízemní autor nesvede.

Myslím si, že jeho prozaické začátky zůstávají neprávem opomíjeny. Prvotina Živočichopis obsahuje soubor bajek, možná pouhých anekdot, ale napsaných s nesmírnou lehkostí, jež se posléze přirozeně projevuje ve scénářích všech jeho filmů. Hravost se připomíná každým obrazem, každým proneseným dialogem. Situační absurdnost nabobtná komikou pronesené repliky a obráceně.

Ne náhodou jsem v posledních třech profilech autorů zalovil v rozdílných teritoriích. Vím, rozdíl epoch. Nicméně u Dostojevského lze vyčíst absenci hravosti až plánovitou. Twain k ní přistupuje hnedle z rozmaru, pracuje s hravostí z klidu zrozenou. U Macourka vidím hravost z nezbytí. A teď mohu přihlédnout k dějinným souvislostem a ptát se, proč tak. Odpověď tuším. Doufám, že ne sám.

zdroj fotografie www.cs.wikipedie.org


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0332 s