Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Kam pověsili Adinu, Lídu nebo Natašu?

21.11.2007   Aneta Šimonková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Kam pověsili Adinu, Lídu nebo Natašu?České herečky stříbrného plátna z období let třicátých a čtyřicátých osobně spatřit již bohužel nemůžete. Naštěstí jejich podobu zachytili tehdejší fotografové a vzniklé snímky můžeme obdivovat již dnes. Café Bar Platýz totiž se společností Barrandov Studio uspořádal výstavu, kde shlédnete jak fotky notoricky známé, tak i obrázky, kde byste jisté herečky ani nepoznali.

Zahájení výstavy se ujal herec Miroslav Donutil, manžel majitelky Cafe Baru Platyz, společně s režisérem, který točil právě s ikonami tehdejšího filmového plátna, Otakarem Vávrou. Toho doprovázela jeho žena, taktéž režisérka, Jitka Němcová. Podle ní dobové fotografie vystihují tehdejší dobu. Je z nich cítit ta záře, když se na ně díváte, pozorujete tu noblesu a určité kouzlo na vás stále působí. Právě jak řekla Jitka Němcová v rozhovoru pro internetovou televizi Stream: „Když vstoupila Mandlová nebo Baarová do restaurace, tak upadl celý sál. Dnes, když někam vstoupí herečka, tak si ji skoro nikdo nevšimne. Ale je jiná doba, ony dnes nechtějí, aby si jich lidé všímali,“ vysvětluje onu hvězdnou záři. Přítomným zazpívala Jitka Zelenková, která rovněž vyjádřila obdiv nad tehdejší dobou. Malý výčet některých osobností, které se na zahájení výstavy objevily. Ale co hlavní aktérky? Mám na mysli ženy zvěčněné na fotografiích.

Asi nejfrekventovanější objekty zde tvoří Baarová, Mandlová a Gollová. Spatříte je zde na snímcích spíše méně známých. Sice zde pověsili detail Mandlové z filmu Harmonika, který jste mohli spatřit několikrát, ale stejně tak objevíte Mandlovou s delším copem a ne příliš nalíčenou, jak se na tehdejší herecké poměry nosilo. Skupinu populárních hereček doplňují i Věra Ferbasová, Světla Svozilová, Jiřina &Sejbalová nebo Vlasta Matulová. Nevisí zde pouze fotografie hereček mladšího věku. Objevíte i Terezii Brzkovou v jedné z jejích nejpopulárnějších rolí – babičky.

Snímky vznikly pro filmové účely, proto zde nejčastěji naleznete momentky z natáčení, portrétové fotografie a pózy hereček v tehdejších kostýmech. Zajděte proto do Platýzu na kávu a při tom se kochejte pohledem na černobílé fotografie, které ve vás možná na chvíli vyvolají pocit, že sedíte třeba v Orientbaru ze slavného Kristiána

Výstava Krásné ženy českého filmu 1933 – 1945 potrvá do konce ledna 2008 a navštívit ji můžete v Café Baru Platýz , Narodní 37, Praha 1.






Foto: Aneta &Simonková


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1297 s