Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na druhé straně se miluje i vraždí

20.11.2007   Michaela Wilhelmová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na druhé straně se miluje i vraždíZkusme se přeladit na nižší obrátky. Dámy nechť si připraví kapesníčky na utírání slziček, pánové namísto toho nechť se vybaví papírkem a tužkou. Jen tak se můžeme řádně vnořit do děje nekomerčně vypadajícího německého snímku Na druhé straně.

Turecký přistěhovalec Nejat Aksu (Baki Davrak) žije poklidně na periférii Hamburku, učí turečtině na zdejší universitě a miluje filosofii. Sterotyp, ve kterém prožívá den za dnem, ho nijak netrápí. Dokud klid domova razantně nenaruší Nejatův otec Ali (ztvárněn jedním z nejoblíbenějších tureckých herců Tuncelem Kurtizem). Volnomyšlenkářský děda si z ničeho nic domů nastěhuje poměrně mladou ženu. A to ne jen tak ledajakou. Yeter (Nursel Köse), taktéž původem z Turecka, provozuje nejstarší povolání na zemi.

Filmová sociální sonda do podmínek v současném Turecku nás naučí vážit si našeho systému. Úplatky, byrokracie, nemožnost svobodného projevu. Vzdělání, které si mohou dovolit jen ti nejbohatší. Turecko čiší krásou i bezmocí. Režisér Fatih Akin (Němec, pocházející z rodiny tureckých gastarbeiterů) namíchal koktejl dvou životních stylů na předměstí Istanbulu a Hamburku. Přisypal do něj i kafkovský pohled na nekonečnost turecké byrokracie a euro-unijní nadšení některých národů.

Yeter tragicky umírá a zanechává po sobě dospívající dceru Ayten, které z „vyšlapaných“ peněz platila v Turecku studia. Ta s Nejatem rozehrává dobře vymyšlenou honičku, aniž by kdokoliv o tom druhém věděl. Společní známí se míjejí, aniž by to sebemíň tušili. Děj se ubírá retrospektivním směrem a bloumá v kruhu. Naruší jej jen jeden výstřel. Mladá sympatická blondýnka Lotte (Patrycia Ziolkowska ) pokládá život na oltář záchrany Ayten.

Alegorie dvou světů

Přes hluboký příběh lidských vztahů můžeme prohlédnout i jinotajné sdělení: zatímco Nejata můžeme rovnat k režisérově odrazu sebe sama ve filmu, Ayten či Yeter představují personifikaci Turecka, zatímco Lotte a její matka Německo a celou Evropskou Unii vůbec. Veškeré dění, typické pro každou z kultur, se odehrává skrze ony ženské elementy.

Zajímavá je ve filmu taktéž role vlajek. Ačkoliv režisér žádné nikam neinstaloval, najdeme je snad všude. Pro soutěživé proto pozor! Vyndejte avizované papírky a tužky a počítejte…

Na druhé straně se tak stává jak krásným alegorickým příběhem, připomínajícím starší nekomerční produkci, dovádějící nás k zamyšlení a určité formě relaxace. Příjemný film možná netrhne vysokou návštěvnost v dnešní uspěchané době, ale svou melancholickou duší potěší každého, kdo si nemyslí, že v kvalitním filmu musí být efekty, rychlá akce a do extrému vyhrocená love story. Zkrátka velmi kvalitní filmový počin, který nepotřebuje populistická lákátka na to, aby měl šanci sesbírat několik filmových cen (jedna jej již zdobí – za scénář z Cannes).

Snímek měl u nás premiéru 15.11.

Na druhé straně
Režie a scénář: Fatih Akin
Kamera: Rainer Klausmann
Hrají: Nurgül Yeşilçay, Baki Davrak, Hanna Schygulla


Fotografie: www.bontonfilm.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0781 s