Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nemáme nic nežli tuhle chvíli

13.12.2007   Petr Šafránek   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nemáme nic nežli tuhle chvíliNastává čas adventní, čas Vánoc. Čas milejších vztahů, lásky a obdarovávání. Proč přijde ale většinou jen na Vánoce? A jak vlastně můžeme charakterizovat čas?


Nastává čas Vánoc a přijde čas novoroční. Vánoce nám přinesou radost, zejména v dětských očích, rodinné sešlosti a těm, co žijí sami, alespoň krásné vzpomínky. Pro osamělé platí obzvlášť citát Jamese Barrieho: „Bůh nám dal vzpomínky, takže se můžeme těšit z růží i v prosinci.“ Bůh také učinil dobře, že stvořil přátelství. Platí, že přátelé jsou andělé, kteří nás zvednou, když nám upadla křídla a nemůžeme dál. Tak se těšme z těch krásných chvil, které si můžeme za pomoci rodiny, přátel nebo i sami vytvořit.

Ať pro nás platí: pokoj lidem dobré vůle. Nakonec i těm bez dobré vůle, třeba se polepší. Na Vánocích vidím jedinou chybu – že přichází s tou svou krásnou atmosférou jen jednou za rok. Jsme při nich okázale laskaví, láskyplní a dáváme dárky.
Proč neprožívat takovou sváteční náladu častěji? Proč nevěnovat dárek hned, když ho koupíme? Vždyť radost můžeme dávat i ve všední den. Přitom žádný den nemůžeme považovat za všední, každý je dar. Nevíme dne ani hodiny. Proto si važme každé chvíle a rozdávejme radost, když můžeme.

Zamyslel jsem se nad Časem. O té jeho zvláštnosti - údajně plyne a měří všem stejně. Přitom se chová krutě, když někomu poskytne třeba jen osmnáct let života. Je asi špatný počtář. Co vlastně Čas je? Existuje nebo ne? Lze ho popsat jako chod vesmírného stroje, který člověk nemůže pochopit a uchopit? Myslím si, že má mnoho společného s větrem. Vane a nedá se chytit. Teď je a za okamžik už pádí dopředu. Oplývá pomíjivostí.

Líbí se mi náhled Dana Millmana: „Čas je paradox rozprostírající se mezi minulostí a budoucností, které vlastně neexistují nikde – s výjimkou naší vlastní mysli." Představu času ovlivňuje konvence myšlení a jazyka, jedná se o společenskou úmluvu. Pravda sahá hlouběji: nemáme nic nežli tuhle chvíli.

Z toho vyplývá, že každý okamžik je nevšední a vzácný. Víte, jak zní - podle mne -nejhorší věta a to zejména vůči dětem? „Nemám na tebe čas!“ Jako návod ke spokojenému životu beru radu Margaret Bonnanové: „Existuje jen jediná možnost, jak žít šťastně: základem je prožít si chvilku po chvilce." &Stěstí a lásku můžeme dávat v každé chvíli, i když je sami nemáme.

Rok 2008 můžeme dopředu nazvat reformátorský. Přinese plno změn. K čemu povedou, to se teprve ukáže. Teď zhřeším oproti optimismu paralelou totalitního vtipu o Vánocích. „Jaký bude rok 2008? Průměrný. Horší než loňský, ale lepší než příští.“ Taky mi z reforem tuhne úsměv jako vám. Světlá budoucnost nám byla slibována, co jsem živ. V souvislosti s očekáváním reforem se s vámi podělím o zážitek, jak lidé reagují.

Odehrálo se v jistém hypermarketu v sobotu 17. listopadu. Jeli jsme na obyčejný sobotní nákup. Polovina obchodu až po pokladny ucpali lidé s vozíky plnými nákupu ve frontách na placení, a tak uličkami nešlo vůbec projet. V zájmu zachování duševního zdraví jsme nákup vzdali. Moc mě mrzí, že jsem neměl foťák na dokumentární snímek, jak se lidem u nás špatně žije.

Vždy se zabývám společenskými vztahy a morálkou. Dnes mám pro vás jen mikropovídku Stanislava Rudolfa "Super zdvořilost": V přeplněné tramvaji pustil student starší ženu sednout. Žena překvapením nad tou zdvořilostí omdlela. Když se probrala z mrákot, studentovi za jeho ochotu poděkovala. Něco tak neskutečného mělo za následek, že sebou o zem švihl v šoku on. No, není to krásné?

Nakonec krásné slovenské úsloví: „Chýba vám šťastie? Uchmatnite si ho!“
Přeji vám pohodové a usměvavé vánoční svátky a rok 2008 plný štěstí, zdraví a lásky.


Převyprávěný fejeton Stanislava Rudolfa pochází z knihy "Miluji, tě, vole!"
Zdroj fotografie: hracky-tis.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Lucie Kunešová - 14.12.2007 - 18:01

Nádhera!
Tohle je krásný článek a moc pravdy v něm! Lehce kousavě a strašně laskavě ukazuje dnešní dobu a svět....Jo jo!!


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0419 s