Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Pučkolo

10.01.2008   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

PučkoloTajemný výraz z titulku vyklouzl z úst mé babičky vždy, když se takový prevít objevil v zorném poli naší stařenky. Bez nároku na češtinský rod a číslo. Jeden a další pučkolo. Pádům podléhající. Nosí na sobě ošacení unisex a škrábe se, i když se na něho někdo dívá. Možná s sebou i šije. No, nudu vysypte do popelnice.

Kšiltovku nosí „naveselo“. K hlasovým kategoriím nedorostl . Unifikace nejen názorová. A jinak? Na zbláznění. Ale klidně bych si to zopakoval. Nebo ne?

A najednou někde zahřmí, pučkolo dělá věci nad jiné nepochopitelné a když to odezní, stojí tu slečna nebo jinoch a svou eskalaci do jiných pater života stvrdí přece jen konspiračně pronesenou větou svému protějšku. Jakou? Hele, vole, jdem na věc!
Rachejtle vyhnaly nový roček do práce. Naše Rozhledna vyvěsila z cimbuří leitmotiv měsíce. Kontrasty! Miluji je. V anketě na úvodní stránce jsem se přihlásil k protikladům strohým „ano“ hned první den. Světlo a stín. Rachot a ticho. Hory a pouště. Odvaha a obava. Láska a nenávist. Vyšlo by to na stránku. Největší kontrast, protiklad, chcete-li, málem zapadl pod stůl. Muž a žena. Ti dva se liší v logice, v chování, v přístupu k životu vůbec. Skvěle vymyšlené. O fyziognomické odlišnosti ani nemluvím, určitě nějaký docent je připraven přinést elaborát a my bychom nad ním jen souhlasně mručeli. To známe. I sebe.

Rozbijte valoun na dvě části. Bez jakékoliv úpravy je bez problémů přiložíte k sobě. Vezměte přeražený trám. Sesadíte jej tak, že vypadá neporušen. Charakteristické představení předvedou dva válečky magnetu. Obrátíme-li je k sobě zápornými náboji, odskočí od sebe jak po obrovské hádce. Otočíme-li je obráceně, přilnou k sobě záviděníhodným stylem. Rychle, rozhodně, bez řečí. Připouštím, že každý má jiné oči a podobných příkladů vyjmenuje tucet. O to snad ani nejde. Tak o co? Dokud budeme dýchat, máme maniakální potřebu někde narazit na magnet. Hledač pokladů, pan Mužík, mi rozumí. Jeho rival, pan Gaenzel, jakbysmet. Svou tezi nevylučují, ale sami jí už asi nevěří. Od dalšího úsilí je to neodradí.

Tak až potkáte vhodný protějšek (to se pozná), chce to kouzelnou větičku. „Hele, vole, jdem na věc!“ Po pár letech vám pod nohama bude běhat pučkolo. Furt se točí …

Zdroj obrázku: www.artbohemia.cz. Ota Janeček – Dvě ptáčata


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0403 s