Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Existovaly chrámové prostitutky?

14.01.2008   Květa Gebauerová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Existovaly chrámové prostitutky?XYZ Nakladatelství vydává nenápadnou knihu, která jistě potěší milovníky historie, starých řemesel a hlavně kouzel, magie a tajemna samotného.

Magie, čáry máry a kouzla zajímaly lidi odnepaměti. Když se k nim přidá ještě temný a záhadný středověk, vznikne z toho koktejl, který nenechá chladným mnoho čtenářů. Přesně to představuje kniha Aleše Česala a Romana Herzingera Labyrintem středověku.
Podtitul knihy Kouzla a rituály starých cechů hovoří za vše a jasně a stručně naznačuje, co najde čtenář uvnitř šedých desek ve fialovém přebalu.
Na sto padesáti stránkách lze najít příběhy o mistrech pěnivého moku, mistrech léčivého býlí, mistrech drtivého soukolí, mistrech přesné mušky, mistrech kladiva a dláta, ovčácké hole i nebeského hlasu. A protože se příběhy odehrávají ve středověku, nemohli autoři zapomenout ani na mistry řemesla katovského. Překvapením pro mnohé pak budou kapitoly o mistrech hbitých prstů či o mistryních nejstaršího řemesla světa. Čtenář se, pohroužen do těchto kapitol, dozví například to, že středověká církev pomáhala zlodějům, kapsářům a jiným vyvrhelům společnosti. Mniši z Beaulieu totiž usoudili, že i tito potřebují útočiště, kde by byli chráněni před rukou zemské spravedlnosti.
Zájemci o lehce lechtivé čtení si přijdou na své při čtení o nejstarším řemesle světa. Víte, že prostitutky nebyly vždy na okraji společnosti a mimo zákon, jako je to dnes? Existovaly dokonce chrámové „prostitutky". A ani tato činnost nebyla nijak svévolná, vše mělo svůj řád a také svůj význam. Zajímavá je i teorie proč se do ovocných stromů vyřezávaly symboly ženských genitálií, či proč se na počátku setby provozovaly na polích doslova orgie.
Milovníkům hororů pak jistě přijde vhod kapitola o mistrech katovského meče. Je libo lámání v kole, mučení vodou či „obyčejná“ šibenice? Nebo chcete něco originálnějšího? Co třeba taková smrt hrobem? I povolání kata s sebou přinášelo mnoho rituálů a například pravý provaz z oběšence měl vysokou magickou (a nejen tu) hodnotu. Nejeden kat byl za takovéto přilepšení citelně potrestán.
Ale dosti o hrůzách a morbidních kouzlech. Cechy jsou především sdružení poctivých řemeslníků, kteří svému řemeslu dobře rozumí. A i ti si své rituály nemohli odpustit. Pro pivovarníky bylo údajně nejvýhodnější postavit si hospodu poblíž šibenice, pak notně vydělávala a měla vždy plno hostů. Pro zdárné uvaření piva pak sládci i kouzlili a sháněli nitě od pravé panny, staré střevíce či kradli písty pradlenám. Ostatní cechy také svými rituály a kouzly nešetřili. Mlynáři tak zahrabávali vejce do mraveniště, myslivci nosili s sebou na lov váček s čekankou proti zranění, pastýři zaříkávali dobytek proti uřknutí a nemocem a mistři zvonaři zase často zaklínali dobré počasí. Samotnou kapitolou jsou pak různí zaříkávači a mastičkáři, jejichž léčba často nemocného pomohla do hrobu.
I z těchto dob, o kterých píše kniha, se nám však některá kouzla zachovala. Vždyť kdo z vás neslyšel po bujaré noci doporučení „čím ses zkazil, tím se naprav“? I když to ve středověku mělo přeci jen trochu jiný význam. Pokud vás zajímá jaký, kupte si knihu Labyrintem středověku. Vydaných peněz nebudete litovat.


Labyrintem středověku: Aleš Česal, Roman Herzinger
naklatelství XYZ, 2007
 

Foto: http://www.xyz-knihy.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jaromír Komorous - 14.1.2008 - 2:07

Váček s čekankou do povinné výbavy dnešních myslivců! A já dumal, čím to je, že jsou tak choulostiví na nějaký bezvýznamný výstřel. S magií za bezproblémový lov! Uá!


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0339 s