Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Výročí: 22. srpna 1922 se narodil velikán světa herectví...

22.08.2023   Michaela Wilhelmová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Výročí: 22. srpna 1922 se narodil velikán světa herectví... Miloš Kopecký, šarmantní herec a komik, s životem plným ideálů, nevázanosti i tragédií. Miloval bahno velkoměsta, stejně jako svůj odlehlý romantický mlýn. Maniodepresivní psychóza jím smýkala od nekončícího smíchu k dlouhým depresím. Přesto dokázal sehrát nesčetně rolí, jak ve Vinohradském divadle, tak na plátně.

22. srpna 1922 se narodil v typicky pražské domácnosti tehdejší doby. Neměli se špatně a maminka svého Miloše tak trochu rozmazlovala. Zdálo se mu prý pak, že celý svět patří jemu. Nejraději však měl ten pražský, zavánějící zkažeností. Neměl rád školu, sport, kožešnictví, do kterého jej tatínek tlačil, a později sám sebe označoval za zbabělé dítě. Zkrátka, dle výpovědí Miloše Kopeckého sám sebe nehodnotil dvakrát kladně.

K divadlu se dostal za nacistické okupace – maminku mu odvezli do Osvětimi, aby se již nikdy nevrátila, jemu hrozilo totéž. Nakonec jej čekal „jen“ pracovní tábor. Po návratu východiska z neustálého stresu hledal v kulturně napěchovaném životě. S přáteli založili známý kulturní spolek Tvar. V tom poznal, co chce doopravdy dělat. Hrát. Roku 1947 poprvé stanul coby seriózní herec na prknech divadla Větrník a zároveň získal roli ve filmu Jan Roháč z Dubé.

V divadle Větrník také narazil na svou první manželku – Stellu Zázvorkovou. Počali první dítě, dcerku. Manželství bohužel nepřežilo druhý rok soužití a ještě horší osud měl oba zasáhnout o třináct let později. Jejich patnáctiletá dcera spáchala sebevraždu. Miloš Kopecký si poté prošel ještě dvě manželství – s Kateřinou Soukupovou a Janou Lichtenbergrovou, než potkal onu „osudovou“ – Janu Křečkovou, velmi pohlednou tanečnici. Partnerem byl velmi zalétavým, ale svým volnomyšlenkářstvím se netajil ani před svou chotí. S ní měl dceru Barboru a vztah jim vydržel až do jeho úmrtí za zdmi psychiatrické léčebny Bohnice, 16. února 1996.

Lidé si na něj pamatují zejména pro jeho komediální talent, který se časem snažil vyvážit opuštěním Karlínského divadla, do kterého herecky zabloumal přes další tři. Dostává angažmá ve Vinohradském divadle, kde hraje například v Jindřichu IV, Richardu III., Lakomci či Pygmalionu. Filmové role, ze kterých pociťoval radost, přicházely až na sklonku 50. let. Dobrý voják Švejk, Limonádový Joe, Baron Prášil, a v letech sedmdesátých Svatby pana Voka, Noc na Karlštejně, Zítra to roztočíme drahoušku a samozřejmě populární seriál Nemocnice na kraji města.

Foto: Barbora.freiova369 / CC BY-SA 4.0


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0503 s