Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Křivé obvinění, výčitky svědomí, smrt

01.02.2008   Michaela Wilhelmová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Křivé obvinění, výčitky svědomí, smrtKeira Knightley a James McAvoy v romantickém vztahu násilně rozděleném neuváženým činem nezralé dívky. Nová love story dýchající tragédií od režiséra Wrighta – Pokání přichází do kin.

Pomalý děj, horkou atmosférou nabyté ovzduší. Sami máte pocit, že dýcháte vůni letních květů. Nalézáte se na anglickém venkovském sídle roku 1935. Mladinká Briona Tallisová (Saoirse Ronan) žije ve světě románů. Sama je jednou bude psát a tak její fantazie ční vysoko nad horizont reálného světa. Nechápe kostrbaté dvoření Robbieho (McAvoy) své setře Cecilii (Knightley) a zdá se jí, že nápadníkem není budoucí student medicíny, ale skrytý sexuální deviant.

Na panství dojde ke znásilnění a malá Briony má jasno. Robbie. Odpřísáhne, že jej viděla, přestože oním stínem mohl být vlastně kdokoliv. Ničí tím život nejen nevinnému mladíkovi, ale i své sestře.

V roli Briony se postupně vystřídají tři herečky – dítě, dospívající žena a stařena. Podobně se ze záporné role stává trýznící se duše, která nemůže utéct sama před sebou. Joe Wright si dával záležet, aby všechny tři výkony jedné role sjednotil nejen vzhledově, ale i návyky. Rázná chůze, stejně jako intonace, patřily k věcem, které se musely herečky učit. Výsledek se vyplatil, Briony se po boku herecké špičky McAvoye a Knightley nemají za co stydět.

Doba letí a dospělá Briony trpí výčitkami svědomí. Až po několika letech si plně uvědomí, co její ukvapené svědectví způsobilo. Snaží se spojit se sestrou a věci napravit, čas však stojí proti ní…

Příběh rozdělené lásky můžeme pozorovat snad již od úsvitu civilizace, přesto si dokáže najít nové a nové cestičky s originálnímu pojetí. Pokání zůstává dějově průměrným filmem, ale s podařenými hereckými výkony (na kvality Knightley a McAvoye si již diváci zvykli, příjemným překvapením zůstává výkon dvanáctileté Irky Saoirse). Tvůrci si vyhráli se zvukem – symbolické klapání psacího stroje coby předzvěst budoucího románu, mění realitu v psaný příběh. Kamera vystřídá během filmu několik stylů – od oné rozzářené lyričnosti až k válečným záběrům z Francie, kde se Robbie lopotí coby voják. Zde přechází v ruční kameru. Specialitkou filmů Joa Wrighta jsou dloooouuuhé záběry bez jediného střihu. I ten na nás čeká. Rozbombardované pobřeží plné dvou tisíc vojáků, techniky, atd. atd. Scénu točili třikrát a trénovala se půl dne, výsledek se zdařil. Distributoři prohlašují, že jen tento záběr si zaslouží samotného Oskara.

Snímek vznikl podle stejnojmenné knižní předlohy Iana McEwana, zároveň s premiérou filmu u nás vychází v češtině.

A co na film říká sám režisér? „Když tu knihu převádíte na plátno, příběh se vám postupně odkrývá v celé své kráse. Zabýváte se tou vypravěčskou strukturou, úhly pohledu, jednou pravdou v porovnání s ostatními pravdami.“

Pokání se povedlo. Jde o tragicko - romantickou podívanou, má hlavu i patu, ale přesto se dost podobá dalším kvalitním snímkům s romantickým nádechem. Od všeho něco. Do kina jít doporučuji, ale nečekejte, že si ještě za rok budete hvízdat údivem nad nepřekonatelným Pokáním.

Scénář: Christopher Hampton (dle románu Iana McEwana)
Režie: Joe Wright
Hrají: Keira Knightley , James McAvoy, Romola Garai a další

Foto: bontonfilm.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0408 s