Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Chrti jsou fajn, ale kdo adoptuje naše zvířata?

07.02.2008   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Chrti jsou fajn, ale kdo adoptuje naše zvířata?Pokaždé když vidím opuštěná a týraná zvířata, bývá mi úzko a probouzí se ve mně pocity zachránce, který by si je nejradši vzal domů. Vítám proto iniciativy sloužící k pomoci bezbranným tvorům, kteří by bez lidské péče nepřežili. V otázce importu bývalých závodních chrtů ale jasno nemám.


Na jedné straně mi je zmíněných psů líto, na straně druhé se mi zdá, že se v naší zemi nachází dost jiných přátel člověka, opuštěných a nikým nechtěných.

Tudíž se vynakládají nemalé finance na transport chrtů do Čech a přitom ty samé peníze by posloužily u nás a možná účelněji. Když už v ve Velké Británii holdují dostihům, očekávala bych od tamních ochránců přírody i humánní řešení, kam se závodními vysloužilci v rámci země, kde se tento sport pěstuje. Samozřejmě existují organizace řešící tuto problematiku,ale zřejmě nabídka chrtů převyšuje poptávku. A pak se česká náruč hodí i v Anglii.

Přitom v té samé Anglii jinak funguje, na rozdíl od nás, propracovaný systém útulků, který pod svá křídla nebere pouze kočky a psy, ale i ostatní faunu. Jejich nabídka se pravidelně obměňuje i na webových stránkách.
Pokud se tedy například britská maminka rozhodne pořídit svému potomstvu mazlíčka, může si jej vybrat internetu a tím, že si vezme třeba morčátko, které by stejně koupila ve zverimexu, nebo od chovatele, učiní dvojnásobný dobrý skutek, jednak potěší svou ratolest, a hlavně se ujme opuštěného zvířátka. A v tom spatřuji i velmi důležitý výchovný moment. Dítě si na tom dobře uvědomí, že zvíře není věc, ale tvor, o něhož se musí postarat. I předškolák pochopí, že ten, kdo jeho králíčka původně vyhodil do popelnice, si nezaslouží žádnou omluvu.

Abych ale Čechy jen nehaněla, i u nás se občas vyskytují vlaštovky, jež chápou ochranu zvířat komplexně a neomezují ji jen na pejsky a kočičky, například útulek v Dolních Měcholupech v Praze, nebo Nadace na pomoc zvířatům v Ostravě-Porubě.

A jestli právě vám schází chlupatý kamarád, nalistujte si:

http://www.datak.cz/utulek/ostatni.jsp
http://www.utulek-ostrava.estranky.cz/stranka/ostatni-zvirata

Foto: www.hafbezobav.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jindřiška - 7.2.2008 - 9:17

Máš pravdu, ale tady s tou mediální kampaní to pak zachráncům více sluší. co dělá Rovlingová, naše klecová lůžka ji dojala, nad zdecimovanými chrty vlastní země nic? vůbec s p o r t jako psí, kohoutí apod.zápasy může podporovat jen vydlabanec a tohle, včetně býčích se tomu blíží. člověk nemá právo ničit pro své potěšení ničí život. Pak by celá kauza s chrty ani neexistovala. ale společnost je nastavena tak, vysát a zahodit. Všechno a všechny


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 2.1056 s