Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Okolo zeměkoule během vteřiny

06.03.2008   Michaela Wilhelmová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Okolo zeměkoule během vteřinySamuel L. Jackson a Hayden Christensen se utkají v pradávném zápasu paladinů a jumperů napříč všemi světadíly i červími dírami.

Pamatujete si ještě na nejnovější Hvězdné války? Po nich si čerstvě Christensen zahrál hlavní roli v akčním science-fiction filmu Jumper, který právě začala promítat naše kina. Filmovou družkou se mu stala roztomilá kráska Rachel Bilson a parťákem skákačem Jamie Bell.

Puberťák David nevede nejspokojenější život. Maminka zmizela neznámo kam, když mu bylo pět a s otcem od té doby nemá nejlepší vztah. Navíc je tak trochu zamlklý, což mu jednak brání se postavit otravným spolužákům, jednak navázat vztah se spolužačkou Millie. Odvaha mu však nechybí. I díky ní se ocitne pod ledovou krustou zamrzlé řeky. Utopení na dosah ruky… a najednou známé regály knih. Obecní knihovna. Promočený David zmateně vstává z podlahy. Má v sobě netušené schopnosti – dokáže se teleportovat do knihovny!
Moudrý divák již tuší. Nezůstane jen u té knihovny. Chlapec se může přenést na jakékoliv místo, které kdy viděl. I třeba do sejfu banky, kde si „vypůjčí“ pár drobných na několikaletý život na vysoké noze. Cestování začíná. Snídaně na pyramidách, oběd v Tokiu, drink v Moskvě a blondýnka na jednu noc v Londýně.
Žádná idyla však netrvá věčně. David zatím ani netuší, že okolo něj zuří pradávná válka starokatolických paladinů – nyní již s moderní technikou - a skákačů, lidí jako on. Těch, kteří dokáží tvořit během vteřiny červí díry a cestovat jimi kamkoliv.


Po vtipném a akčním Panu a paní Smithových či Agentu bez minulosti zatoužil režisér Doug Liman po těžkém soustu akční science-fiction. Bohužel toto sousto nestrávil se vším gustem a to, co zůstalo vyzvraceno v podobě rádoby velkolepého snímku připomíná spíše album fotografií z rodinné dovolené. Většinu filmu totiž pouze sledujeme nákladné putování hlavního hrdiny po celém světě, rodnou vísku nevyjímaje. Zde k sobě přibere onu již dospělou kočku, do rodinného alba přibude pusinkující se páreček. A poté v pozadí ještě šklebící se skokan Griffin a paladin Cox.
Teleportování sice není žhavá novinka ve sci-fi žánru, ve filmovém pojetí mohlo jít ale o osvěžení. Kdyby ovšem k tomuto námětu někdo napsal dobrý scénář, nikolivěk poskládal prapodivné leporelo, které strukturou připomíná spíš časově přešvihnutý předfilm.

Nemá smysl zmiňovat se o hereckých výkonech, které můžeme považovat za postačující, ale scénářem zabité. Za vidění tak stojí jen prvních pár teleportací (než se omrzí) a samozřejmě scenérie. Místa okolo celé planety, města i příroda. Záběry v divoké jízdě i nekonečné kaňony z vrtulníku. A k tomu se několikrát zasmějete. Dost málo na tak výpravný film…

Nenechte se zlákat ani obrázkem na plakátu, vypadá jako něco mezi Matrixem a Bournovým ultimátem. Věřte spíše filmovému Jumper sloganu: Kdekoliv – cokoliv – hned. Ten se ke snímku hodí – k hloupému sloganu, hloupý film.

Režie: Doug Liman
Scénář: David S. Foyer, Jim Uhls
Hrají: Hayden Christensen, Jamie Bell, Samuel L. Jackson, Rachel Bilson
Premiéra 6. března 2008

Fota: www.jumperthemovie.com





Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0747 s