Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Rambův pekelný návrat

22.02.2008   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Rambův pekelný návratSylvester Stallone se vrací, aby s definitivní platností potvrdil, že do hrobu patří jiní a laskavý výběr kandidátů na posty budoucích nebožtíků přenechává svému válečnému superhrdinovi, Johnu Rambovi, jehož hlavním úkolem bude tentokrát záchrana několika zajatých misionářů na pozadí kareno-barmské války.

Jeho válka už dávno skončila a vietnamský veterán Rambo (Sylvester Stallone) nyní žije mezi thajskými domorodci blízko severní hranice s Barmou. Zvýšenou hladinu adrenalinu udržuje pomocí odchytu jedovatých hadů, jejichž prodej, stejně jako provoz říční lodi, zajišťuje stárnoucímu hrdinovi obživu. Zasloužený odpočinek naruší až příchod neodbytné skupiny misionářů, vedených pohlednou Sarah (Julie Benzová), kteří žádají, aby je Rambo převezl do válečné zóny a pomohl tak k záchraně zubožených karenských obyvatel. Přes veškerou snahu odradit natěšené a poněkud naivní zachránce od nebezpečného plánu, Rambo nakonec odváží misionáře do vesnice, aby záhy došlo na jeho slova, když tamější obyvatele zmasakruje barmská armáda a misionářská skupina je odvlečena do značně neútulného zajetí v sousedství prasečího chlívku. Pouze jediný muž je schopen dovést záchrannou jednotku do vojenského tábora, a tak, po krátkých přípravách čítajících ukování nové mačety a zajištění dostatečného množství šípových hlavic, se Rambo vydává na záchranou misi, při které hektolitry krve brzy vyrovnávají srážkový průměr pro sledovanou oblast.

Myšlenka na další pokračování rambovské série se zrodila již před 12 lety, nicméně Stalloneova nespokojenost s nabízenými ústředními tématy pozdržela plánované natáčení až do roku 2005. Teprve vleklé boje karenských povstalců ve východní Barmě přiměli Slye, aby si opět nasadil šátek a pustil se do psaní, tentokrát vlastního, scénáře pro čtvrté pokračování legendárního Ramba. Stallone je známý svým perfekcionismem a tak není divu, že se osobně účastnil čtyř náročných výprav do thajského vnitrozemí, za účelem vyhledání nejvhodnějších exteriérů pro nový film. Samotné natáčení v okolí Chiang Mai provázela největší vlna veder za posledních 94 let a kromě nepříjemných klimatických podmínek se filmový štáb musel vypořádat se výskytem jedovatých hadů nebo exotických stonožek dosahujících velikosti chodidla dospělého člověka. Seznam zajímavostí, pojících se s prozatím posledním úkolem Johna Ramba (Stallone již mluví o pátém pokračování), by pravděpodobně vydal na nějakou tu stránku navíc. Ale abychom se vrátili k hodnocení samotného filmu…

Stallone, jehož jméno najdeme v titulkách čtvrtého Ramba symbolicky hned čtyřikrát (režie, scénář, hlavní role, koproducent), si vytyčil smělý cíl předvést divákům skutečnou, v současném světě probíhající válku ve všech jejích, především červenočerných, barvách. Rambo: Do pekla a zpět se tak stává devadesátiminutovým brutálním masakrem, který, oproti předcházejícím dvěma dílům, není založen (pouze) na přehlídce vojenské techniky nebo muskulatury hlavního hrdiny, ale snaží se poukázat na otřesné válečné praktiky, dává větší prostor vykreslení života obyčejných lidí přebývajících v bojových podmínkách a nakonec, prostřednictvím vnitřního boje hlavního hrdiny, nutí k zamyšlení nad správností zasahování do těchto konfliktů či možností jejich vnější nápravy.

Při psaní scénáře se Stallone opíral především o kvality prvního Ramba a, stejně jako v případě filmu Rocky Balboa, je také zde patrná snaha o zachování atmosféry předchozích dílů. Ačkoliv producenti mluví o větší uvěřitelnosti ústřední postavy a omezení speciálních efektů, fanoušci starých „Rambů“ nemají nejmenší důvod k obavám. Stallone ve svých jednašedesáti opět udivuje nejenom svými fyzickými výkony, ale schopností (drzostí, statečností-jak chcete) úspěšně a kvalitně oživit staré legendy v době, která si pod pojmem akce představuje mávnutí kouzelné hůlky Harryho Pottera.

Závěrem lze říci, že vynaložené úsilí rozhodně nebylo marné. Rambova hláška o „žití nadarmo a smrti pro něco“ se stala novým heslem karenských bojovníků, což v Barmě urychlilo vydání zákazu promítání jakýchkoliv rambovských filmů. Tento zákaz pro nás naštěstí neplatí, a tak si můžeme nostalgicky zavzpomínat na starou dobrou akci, jakou umí jedině velký Sly.

Osobní hodnocení:80%

Rambo: Do pekla a zpět (John Rambo), USA/Německo, 93 minut
Česká premiéra: 21.2.2008
Režie: Sylvester Stallone
Scénář: Sylvester Stallone
Hrají: Sylvester Stallone (John Rambo), Julie Benzová (Sarah Millerová), Paul Schulze (Michael Burnett)
Hudba: Brian Tyler
Přístupnost: od 15 let
Internet: www.bioscop.cz (fota převzata tamtéž)




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0613 s