Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Fascinující exkurz vesmírem

07.03.2008   Pavla Králová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Fascinující exkurz vesmíremNakladatelství Argo a Dokořán vydala v loňském roce ve společné edici Aliter knihu Stephena Hawkinga, nazvanou Stručná historie času. V knize, která se stala světovým bestsellerem, Hawking srozumitelnou formou předkládá čtenářům nejdůležitější informace a teorie, které známe o vzniku a podobě vesmíru z minulosti i dnes, vypráví o povaze času nebo černých dírách.

Pro mě všechny zákonitosti, které lze matematicky odvodit a skutečnosti, jež můžeme vědecky dokázat, byly téměř vždy otázkou víry. Fyzika, matematika či chemie pro mě zůstávají předměty, na jejichž pochopení nemám ty správné buňky. Jen v docela malých okamžicích vrcholného soustředění jsem dokázala proniknout k pravdám, které mi byly předkládány, svým rozumem, v naprosté většině případů jsem se místo s odůvodněním spokojila s prostou vírou.

Přesto mě odjakživa tyto světy fascinovaly. Pokud jste na tom podobně jako já, bude pro vás jistě kniha tohoto předního světového teoretického fyzika přínosem. A pokud patříte ke skupině těch šťastných, kteří vědí, neboť odvozují a chápou, pak i vy pro tento svazek jistě najdete čestné místo ve své knihovně.

Stephenu Hawkingovi se podařilo to, co mému profesorovi fyziky nikoliv – vtáhnuldo děje, okouzlil, omámil a dal mi na chvíli pocit, že snad, částečně, dokážu porozumět alespoň některým skutečnostem. A to, jak se domnívám, je pro publikaci a úspěch takové knihy zcela určující.

Stručná historie času se dělí na 11 celků, v prvním, pojmenovaném Náš obraz vesmíru, Hawking mluví o myšlenkách a teoriích vzniku a povaze vesmíru od předních myslitelů a vědců své doby. V knize Hawking mluví také o černých dírách, tzv. horizontu událostí či povaze času. Svazek je opatřen také malým slovníčkem základních použitých pojmů.

Vše činí s neobyčejnou lehkostí, skoro jako kdyby mluvil o něčem docela jednoduchém a běžném. S neuvěřitelnou grácií nás seznamuje s problémy, které zdaleka překračují hranice našeho běžného přemítání o světě.

Stephen Hawking se narodil v roce 1942, vystudoval teoretickou fyziku na univerzitě v Oxfordu. Od roku 1968 je v důsledku amyotrofické laterální sklerózy upoután na invalidní vozík. Tato nemoc ochrnuje nervový systém a Hawking od poloviny 80. let komunikuje pouze prostřednictvím speciálně upraveného počítače. Publikoval téměř 200 odborných vědeckých prací, zabývajících se například černými dírami nebo tzv. teorií všeho. Zaměřuje se také na popularizaci svého oboru. Dosáhl mnoha významných ocenění a patří ke světovým špičkám v oblasti teoretické fyziky.

Knihu Stephena Hawkinga Stručná historie času vydala ve společné edici Aliter nakladatelství Argo a Dokořán. Svazek vyšel v překladu Vladimíra Karase.
Ukázka z knihy:
zde
Zdroj fotografie: www.dokoran.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0204 s