Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Taneční kouzelníci z Číny v Praze

05.03.2008   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Taneční kouzelníci z Číny v Praze10. a 11. března ožijí v Pražském kongresovém centru prastaré čínské příběhy, nejkrásnější tradice čínské kultury a její nejvýznačnější období.

Tvůrci představení se však nevyhnuli ani příběhům ze současné Číny, které se velmi citlivým způsobem dotýkají lidských práv. V souboru Divine Performing Arts vystupují umělci, kteří se věnují meditačnímu cvičení Falun Gong (čchi-kungová škola buddhismu vyjadřující hodnoty pravdivosti, soucitu a tolerance). V Číně však tuto praxi pro její narůstající popularitu komunistický režim zakázal a již několik let ji pronásleduje a z tohoto důvodu nemůže světové turné SHEN YUN do Číny zavítat. Čínské ambasády se pokusily také v několika evropských zemích kulturní vystoupení čínského uměleckého souboru Divine Performing Arts narušit.

„Čínská ambasáda na Slovensku vyvíjí různé formy nátlaku proti představení Shen Yun v Bratislavě, jelikož se neumí smířit s prezentací tradičních hodnot, které jsou v představení prezentovány, a také s tím, že v souboru vystupují následovníci systému Falun Gong, který je v Číně pronásledovaný. Vím o dopisech, které ambasáda poslala našim příznivcům, kde uvádí hanlivou propagandu proti Falun Gongu a snaží se postavit celé umělecké představení do protičínské a politické roviny. V představení jsou přitom ukázané základní a tradiční hodnoty, na kterých je postavená čínská kultura, o čemž se každý může přesvědčit návštěvou představení,“ podotýká Marek Tatarko, předseda Slovenské Asociace Falun Gong.

Embargo na toto velkolepé představení se snaží čínské ambasády vztáhnout i v dalších zemích Evropy. Čínská ambasáda ve &Svédsku se v pátek 21. ledna pokusila zastavit kulturní vystoupení čínského uměleckého souboru Divine Performing Arts ve městě Linköping, z důvodu, že ambasáda nemá možnost ovlivnit obsah tohoto představení. Johan Lundgren, šéf Kulturní a rekreační rady SVT, byl incidentem rozhořčený, neboť mu úředník z čínské ambasády ve Stockholmu vyhrožoval, že by se mohly zhoršit vztahy mezi městem Linköping a Čínou, pokud by představení nebylo zastaveno. „Čínský požadavek nedosáhne svého cíle. Pokud něčeho dosáhne, tak naopak ještě většího zájmu o představení,“ řekl krajský guvernér Björn Eriksson. „Jednání čínské ambasády mě nepřekvapuje. Zastupují největší diktaturu na světě. Pokud něco nemohou ovládat, budou na to útočit,“ komentovala jednání ambasády odbornice na Čínu &Svédka Lilly Wang.

Stovka umělců souboru Divine Performing Arts ve slavnostním představení, které se odehraje 10. a 11. března v Praze v Paláci kultury, oživuje nejkrásnější tradice čínské kultury. Nádherné kostýmy a ohromná multimediální projekce přivádí diváky přímo do děje jednotlivých scén. Okouzlující taneční výstupy v programu střídají klasické příběhy s prvky bojového umění či hřmící bubny. To vše doplňuje síla 50členného živého orchestru.

Více informací na: http://www.nebeskeumeni.cz 
Zdroj: Tisková zpráva 2media.cz 




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0418 s