Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Původně muži jako gejšy I.

19.03.2008   Lucie Hajduková   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Původně muži jako gejšy I.O kulturní a v této době jistě už i kultovní tradici gejši v Japonsku, jsme již slyšeli všichni. Hranice tohoto slova a představy o úloze takové ženy jsou však často neostré. Vraťme se tedy zpět, do doby, kdy se teprve umění gejši formovalo a podívejme se na to, co mu stálo v cestě a jak to s ním dnes vypadá v současném Japonsku.

Samotné slovo gejša či lépe geiša se stalo běžně užívaným slovem v 17.století a označovalo ženy, které dovedly nejen dobře zpívat, ale i tančit a jinak duchaplně bavit hosty. Doslovný překlad onoho slova pak zní "žena předvádějící tradiční umění". Budiž plytká definice.

O něco později, konkrétně v roce 1751 se v jednom kjótském nevěstinci objevila první podoba gejši ženského pohlaví, tak jak ji známe my dnes, a vzbudila opravdu nemalý rozruch a údiv. Vždyť do té doby tuto úlohu sehrávali jedině muži, kteří přicházeli do něvestinců proto, aby zde pobavili prostitutky a jejich často majetné a urozené zákazníky. Proto ona gejša ženského pohlaví vyvovala řekněmě dnešními slovy převrat, neboť také díky ní se o 50 let později stalo toto povolání výhradně ženským.

Avšak stále se uchovávala ostrá hranice mezi prostitutkou a gejšou, ta měla zakázáno strávit se zákazníkem noc, a pokud tak už učinila, byla to čirá vyjímka pocházející jedině z její vlastního rozhodnutí. Toto povolání vzdělané společnice mužů se pak v Japonsku těší bezmála třísetleté tradici.

Sama výchova však trvá několik let a přináší spoustu námahy a často i odříkání. I dnes výchova gejši začíná u pětiletého děvčátka, které se zpočátku učí tančit, zpívat, hovořit a dále pak studuje umění čajového obřadu, ikebany (aranžování květin) a dalších tradičních japonských umění. Dorůstající dívky se nejprve stanou učednicemi, jež se v Tokiu nazývají Hangjoku (pro zajímavost toto slovo znaky znamená poloviční drahokam) a v Kjótu Maikó (tedy tančící dívka).

A teprve po další době se konečně mohou stát gejšou a postoupit tak na pomyslný vrchol, ač se stále budou muset vzdělávat až do konce svého života. Co tedy dívky táhlo k tomu, aby se staly gejšou? Především, a to až do poválečné konjunktury, to bylo kvůli ekonomickým důvodům, sociální nerovnosti či nepříznivému osudu. Příprava jim tak dávala zapomenout na strasti chudého života a tím také vstupovaly do světa krásy a umění. Měly se stát obrazem ženské dokonalosti, ztělesněním japonské kultury a životního stylu, jedním slovem, živým uměleckým dílem bez chybičky.

Muži rádi trávili čas ve společnosti gejši, neboť její večerní společnost pro něj znamenala útěk z byrokratického a odměřeného světa. Stejně tak se gejša mohla stát symbolem mužova společenského úspěchu a schopností. Muž tak totiž dával najevo, že dokáže ocenit umění, což zvyšovalo jeho kredit. proto se tak často objevovali v luxusních podnicích se vzdělanou společnicí v těch nejdražších kimonech.
Gejši a jejich učednice se oblékají do kimon tradičních střihů a i jejich účes, nalíčení a celkové vystupování musí být v souladu s těmit nejtěžšími tradicemi japonské kultury. Svět gejš je světem smyslů, hedvábí, jemné pleti, vůně rýžových rohožek tatami a teplého rýžového vína.

Zdroj fotografie:  www.hermanweb.wz.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0345 s