Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Konečně duchovní sousto pro ateisty!

19.03.2008   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Konečně duchovní sousto pro ateisty!Mít na nočním stolku manuálek lidského počínání patřilo mezi má tajná přání. Jak to, cifix, přivodit? Ateistický přístup k životu skrývá mnohá úskalí. Zde hned jedno. K bibli daleko. A filosof, spisovatel a dle mého nakukování i vtipný a pohotový novinář Stanislav Komárek to vzal do ruky. Kázání dávají jednou týdně. A jeho Sloupoví aneb Postila je mi k mání dennodenně.

Provokativně nadhozené otázky, vytěžené z veškerého pohybu okolo nás. V jejich zpracování zadržuji přitakávání. A tu máš čerte kropáč! Vyústění nejedné kausičky v podání autora je natolik překvapivé, že zapomínám kousat do úst vložené sousto. Vezměte lupu a dejte se do pátrání po věcech, jichž se nedotkly jeho úvahy, glosy, eseje. Nebude lehké je najít. Tady se sešly v jedné knize. Po jejím přečtení jdou počítat s netrpělivostí dny do vydání další. Hodlám si je krátit opakováním.

Autor přisuzuje svým myšlenkám, otisknutým jednou už v jakémkoliv periodiku, krátký život. Nejrychlejší možnou smrt mým dědičkám, volá. Hned! Hej, velký humanisto! Statě v novinách, týdenících a dalších „…nících“ člověk tak nesporně vnímá. Ale stejně téměř rozechvěle otevírá listy staré dvacet a více let, jež z bůhvíjakého důvodů nevyhodil, naskládal do vysloužilého „veškosnu“ a odložil zdánlivě mimo svůj život. A tu podobu účelnosti vidím i zde. Při čtení autorových článků v Lidových, či Hospodářských novinách, mi tenkrát přelétal po tváři určitě lehký úsměv nebo se mi krabatilo čílko při snaze věcem přijít co nejdřív na kloub a porozumět jim. A v knize s vloženou pamětí z let 2005-2007 taky, ale ... Uvědomuji si posun vnímání všeho okolo sebe. Filosofické nazírání našich životů panem Komárkem je mi vítaným pevným stromem, k němuž rád přilnu. Ještě mít „grif“ a umět z něj vytahovat sílu.

Pod zvoleným úhlem pohledu a ve shonu, jenž je prý normální, má kniha náskok před jinými. Jde číst z prostředku i konce. V posteli i metru. I milovníci předspánkového sousta, zvyklí pod duchnou dostat svou stránku literatury (protože, pak už jim spadnou víka) si přijdou na své a doberou se tématického konce. A vzbudí-li vás uprostřed noci kuna, špacírující se nad vámi po půdě, kniha mrká ze stolku zas. Odvede vás spolehlivě od vraždychtivých nápadů a nejednomu chlupatému vetřelci zachrání život. Ochránci zvířat ji zkrátka mohou distribuovat ve velkém.


Stanislav Komárek, Sloupoví aneb Postila
Nakladatelství Dokořán 2008
Zdroj obrázku: www.dokoran.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0254 s