Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Dredaři 10000 př.n.l.

14.03.2008   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Dredaři 10000 př.n.l.D´Leh byl velký bojovník. Možná o tom sám často pochyboval, ale poté, co spatřil vzdalující se záři modrých očí jediné ženy, kterou kdy miloval, neváhal položit vlastní život za její záchranu. Cesta neohroženého lovce mamutů, vyzbrojeného šavlozubým tygrem a armádou pralesních indiánů, právě začíná. Že to nějak nejde dohromady? Režisér Roland Emmerich vám ve svém novém rodinném spektáklu vysvětlí, že jde.

Doby, kdy zemi obývali, kromě prapředků dnešních lidí, chundelatí mamuti, rozrývající zemi bělostnými kly, jsou už nějaký ten pátek šťastně za námi. Pokud opomenu otázku, zdali kdy vůbec mamuti nějaký sníh rozhrnovali, stejně jako nešťastný fakt doposud trvajícího vštěpování mystifikačních teorií o lovu této sympatické zvířeny do lidem vyhloubených pastí (kdo si kdy vyzkoušel kopnout do promrzlé hroudy, pochopí), dostanu solidní základ pro nejnovější režisérský počin Rolanda Emmericha (Hvězdná brána, Den nezávislosti), 10000 př. n. l. Za předpokladu, že použité (ne)pravdy znásobím na n-tou, téměř se přiblížím výslednému zpracování příběhu, jehož základy spadají do roku 1993 (n.l.).

Průběh procesu psaní scénáře 10000 př. n. l. bych hádala zhruba takto: Jednoho dne vám dojde, že máte rádi mamuty a pravěk. Vlastně se vám taky líbí pyramidy, primitivní pomalovaní domorodci mají něco do sebe a rozkvetlá džungle vypadá na filmovém plátně, vedle žlutého pouštního písku, fakt dobře. Vymyslíte jednoduchý příběh typu princ jde zachránit princeznu a zakomponujete všechny zmíněné činitele. Pokud máte peníze a dostatek drzosti (promiň, Rolande, slovo odvaha je tentokrát příliš slabé), filmek je na světě. Vím, co si po přečtení předchozích řádků asi o 10000 př. n. l. myslíte, jenže ouha. Ono to totiž nakonec tak špatné není (horečku nemám, obvyklých 36.8).

Pokud odhlédneme od skutečně zavádějícího (a pro mě naprosto nejvíce nepochopitelného) názvu a zařadíme 10000 př. n. l. do kategorie pohádka, můžeme se těšit na příjemnou energickou podívanou. Příběh mladého D´Leha (Steven Strait), který se vydává na záchranu unesené Evolen (Camilla Belle) s cejchem zbabělce, aby se později vrátil jako sebevědomý hrdina, sice nepatří mezi nejoriginálnější, ale neurazí a vytváří dostačující podklad pro působivé počítačové efekty, na kterých je film, zcela otevřeně, vystavěn. Režisér dokonce o několik let pozdržel výrobu filmu, aby dosáhl požadovaného vzhledu, především srsti, zainteresované zvěře (sakra Rolande, vždyť stejně nikdo neví,jak doopravdy vypadala). K perfektnímu mamutovi je zapotřebí perfektní pračlověk a nebojím (resp., nestydím) se napsat, že za záchranu D´Lehem v podání mladého Straita, bych byla ochotna podstoupit případnou plastiku celého já, pokud by bylo třeba, což ve finále asi bylo, protože Evolen Camilly Belle je opravdu krásná až mysti(fikačně)cky. Charizma ale nechybí ani ostatním postavám. Mezi nejvýraznější patří D´Lehův „učitel“, bojovník Tic´Tic Novozélanďana Cliffa Curtise (Sunshine) nebo Evolenin únosce v podání Affifa Bena Badry. Nakonec nelze opomenout Omara Sharifa, který se tentokrát zhostil role vypravěče.
Natáčení exteriérů pro 10000 př. n. l. probíhalo na Novém Zélandě, jihoafrickém Kapském městě a Namibii. Vložené úsilí se vyplatilo a tvůrci filmu nám tak předkládají dokonalou iluzi prehistorické vesnice nebo třetihorního pralesa. Třešničkou na dortu 10000 př. n. l. je úderný hudební podkres skladatelské dvojice Kloser-Wander, jehož ústřední téma se usadí v hlavě hudbymilovného diváka již během první projekce. Nicméně asi také poslední.

Ne snad, že by byl zmíněný dort otrávený, ale v konečném propočtu všech kladů a záporů je, bohužel, 10000 př. n. l. velmi průměrným filmem. Pověstnou pilkou, kterou si režisér podřezal vlastní bambus, přesličku, nebo co to tehdy bylo, je nedomyšlená koncepce celého snímku. Tak například, divák uvidí přesnou repliku obydlí pračlověka, jejíž sestavení trvalo filmařům pět týdnů. Pěkné, ale proboha k čemu, když pralidé v Emmerichově podání mají hlavu plnou prvotřídních dredů a s představou pračlověka, jak jej známe z hodin dějepisu, nemají, snad kromě oděvu z kůží, společného naprosto nic. Co tedy vlastně 10000 př. n. l. představuje? Historický dokument můžeme škrtnout, sci-fi a´la Hvězdná brána, to už je lepší. Fantasy pohádka, no, možná. Osobně se domnívám, že výrok mého kamaráda, který film, byť pouze na základě kinotraileru, označil za oddechovou slátaninu (tímto zdravím Milana:-), vystihuje 10000 př.n.l. zcela přesně. Ano, je to slátanina, ale pěkná a dívá se na ni dobře, takže si ji užijte!

Osobní hodnocení: 60%

10000 př.n.l. (10,000 B.C.), USA, 2008
Režie : Roland Emmerich
Scénář :Roland Emmerich, Harald Kloser
Hudba : Harald Kloser, Thomas Wander
Hrají : Steven Strait (D´Leh), Camilla Belle (Evolen), Cliff Curtis (Tic´Tic)
Verze: české titulky
Přístupnost: přístupný od 12 let
109 minut
Premiéra: 13.3.2008




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Michaela Wilhelmová - 14.3.2008 - 10:56

Tak nevím. Mám pocit, že když na to půjdu do kina, budu vydané částky litovati. A když si počkám na DVD, budu zase litovati, že mám z efektů velké kulové.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0999 s