Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nehty rostou po smrti stejně rychle jako vousy

03.04.2008   Lucie Hajduková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nehty rostou po smrti stejně rychle jako vousyDalší ze tří příběhů z Elsinoru. Tentokrát jej však nesledujeme tradičně s hlavní postavou Hamletem, ale s jeho bývalými spolužáky Rosencratzem a Guildensternem.


Co předcházelo tomu, než navštívili Hamleta na Elsinoru? Jaký k tomu měli důvod a co se stalo pak? To vše spatříte právě v této inscenaci, jež se soustředí na dění kolem Rosencratze a Guildensterna. Ocitneme se v zákulisí Hamleta (pozorujeme kulisy Hamleta zezadu), kdy jeho děj pouze slyšíme, na scéně naopak pozorujeme již zmíněné bývalé spolužáky Hamleta. Oba bloumají nad tím, proč se zde vlastně nachází, jaký je pravý důvod a přitom zpovzdálí sledují děj Hamleta, který glosují. Při tom všem se stále snaží najít východisko z již tak zapeklité situace.

Hra je plná komických situací a vtipů, které se často řadí k situační komice. Také lze ale spatřit mírné úvahy v hávu komickém o dobru, o vědeckém, filozofickém nebo matematickém(ekonomickém) chápání reality na běžných věcech. Třeba na obyčejné hře s mincí, při otázce padne hlava nebo orel? Patrná je i morální odpovědnost.

Autor inscenace Tom Stoppard říká: " V mých hrách nejsou žádná jednoznačná prohlášení. Co tam lze nalézt, je řada konfliktních tvrzení přednášených soupeřícími postavami, které mají sklon hrát spolu jakousi nekonečnou hru na "skákání pře kozy"." I jeho samotné dílo se však muselo přepracovat, aby se stalo přesným opakem či otiskem Hamleta ze zákulisí.

Z inscenace prýští spousta podobných gagů jako ten z nadpisu. Například kdy se Guildenstern zmiňuje o podzimní náladě, jež kolem panuje, Rosencratz mu oponuje listím a tvrdě si stojí na svém. On přece žádné listí nevidí, tak podzimní náladu tedy nikdo mít nemůže. Také se dočkáme nekonečných her se slovy. Ty nabízejí celé hře pestrost a jedinečnou barevnost. Velice inovativní pro české publikum je i zpracování celé hry. Zatímco u nás se hraje zřídka, v Anglii se naopak stala velmi populární.

Pokud byste ale chtěli tuto inscena zhlédnout, doporučujeme předtím navštívit samotnou hru Hamleta. Oba děje se totiž často prolínají. Odehrávají se ve stejné době, jen na jiném místě, s jinými lidmi, kdy původní děj Hamleta lze jen slyšet.

Hrají:
Rosencratz - Marek němec
Guildenstern - Martin Hoffmann
1.herec - František Kreuzmann
Alfred - Václav Jakoubek
herec - Filip Rajmont

Premiéra proběhla 11.1.2006 v Praze v divadle v Celetné, 29.3.2008 jste jej mohli spatřit v Divadle Petra Bezruče v rámci Kašparova ostravského týdne.

Foto v úvodníku: Martin Hoffmann
Foto dole: zleva Marek němec, Martin Hoffmann




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0971 s