Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Král Hamlet, Gertruda a Claudius opředeni zlem

04.04.2008   Lucie Hajduková   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Král Hamlet, Gertruda a Claudius opředeni zlemPokud jste četli Hamleta, máte zhruba představu o kladných a záporných postavách ve hře. Ač jim Shakespeare nedává moc prostoru. Hamleta nechá umřít dřív, než začne hra a zbytek už vyplývá sám. Co kdyby ale vše bylo jinak? Co kdyby hra začala dřív než Hamlet zemře?

Přesně téhle myšlenky se ujal a později ji i zpracoval Jiří Stránský na tělo divadelnímu spolku kašpar. Jeho inscenace začíná o dva měsíce dříve, než je Hamlet zabit a končí chvíli před samotným začátkem inscenace Hamlet. Jedná se o zajímavé a spekulativní uvažování, co by kdyby. Pro dobro věci lze říct, že baví. Baví, ale boří ustálené stereotypy. Hamlet vyplývá z knihy, a všemožných různých zpracování jak se dnes interpretují, kladně, neb jej ani neznáme, z inscenace až hrubiánsky, ve vztahu ke své manželce, královně dánské.

I v největším konfliktu celé hry a to rozepře mezi oběma dosud živými bratry. Zde je však patrná neskutečná nenávist i ze strany druhé, tedy Claudiovy. A jak z toho všeho vyplývá charakter Gertrudy? Chvíli kladný, chvíli zase ne. (Milena Steinmasslová však dokonale předvedla všechny její jak temné, tak světlé polohy). Nejedná se o typický pohled. I ji samotnou pak tvoří promluvy obou bratří. Zřejmě nejsložitější postavu zvtárňuje sám Claudius. A Hamlet, princ dánský? Vychází jako filozof a učenec, radši ležící v knihách, než aby vládl. Nebo jen utíkající od osudu, jež mu byl přiřčen. A zamýšlí nad neučeností lidu. No, jak řekl Laertes: "Dobří rybáři, špatní čtenáři."

Opět se setkáme se zrádným a lišáckým Poloniem (Pavel Zatloukal) a jeho hrami se slovy. Co však jasně nedosahovalo laťky nastavené jak herci samotnými, tak i inscenací se stal výkon Ofelie, tentokrát v podání Elišky Bouškové. Nepřesvědčil a místy se zdál až školácky čtený. Oproti ostatním vyplýval naprázdno a bez šťávy. Za zmínku však stojí její zranění, se kterým vystupovala. Snad jí přidalo na nervozitě. To však ale výkon neomlouvá zcela.

Inscenace Claudius a Gertruda působila neotřele, neboť domýšlí nejen co se asi mohlo stát, ale formuje také samotné charaktery. Které, alespoň dle mě, zplna nekorespondují se strohým vylíčením, kterého se jim dostalo od Shakespeara. Každou ze tří hlavních postav podává jak v temných, tak světlých situacích a tvoří z nich obyčejné lidské bytosti zmítané city.

Premiéra se konala 7. 12. 2007 v Divadle v Celetné, vy jste ji mohli spatřit 31. 3. v Divadle Petra Bezruče v rámci kašparova ostravského týdne.

Hrají:
Král Hamlet -František Kreuzmann
Gertruda - Milena Steinmasslová
Claudius - Jan Potměšil
Hamlet, princ dánský - Petr Lněnička
Polonius - Miloš Kopečný/ Pavel Zatloukal
Ofélie - Eliška Boušková
Laertes - Marek Němec

Foto v úvodníku: František Kreuzmann, Milena Steinmasslová
Foto dole: Miloš Kopečný, Jan Potměšil, Petr Lněnička



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0828 s