Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Těhotná: autobusem nebo vlakem?

18.04.2008   Michaela Wilhelmová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Těhotná: autobusem nebo vlakem?Infrastrukturu české železnice i pokrytí autobusovou dopravou můžeme označit za uspokojivé. Často si díky tomu můžeme vybrat, zda se na to či ono místo dopravíme vlakem nebo autobusem. Obzvláště v době těhotenství se jedná o rozhodnutí poměrně zásadní…

Autobusem?

Většina těhotných žen trpí přílišnou citlivostí. Některé najednou cítí vůně i pachy, o kterých dříve neměly ani zdání, jiným rezonuje každý otřes po nohama až do morku kostí. V autobusech si užijeme z každého kousek. Pro cestování byť i na kratší tratě se vyplatí zjistit, jaký autobus cestující přepravuje. Jedná-li se o vysloužilou Karosu bez klimatizace, raději zvolte (je-li na výběr) jiného dopravce. Obzvláště pro těhotnou ženu představuje vydýchaný vzduch protknutý benzínovým odérem velkou zátěž. Necítí-li se při cestě dobře ani okolní cestující, můžete vzít jed na to, že tahle cesta pro vás bude peklem. Lepší je připlatit pár korun a využít pohodlného cestování Neoplány. Místenka by při delším cestování měla být pro těhotnou ženu samozřejmostí. Obětujte raději krásný výhled z okna a rezervujte si sedadlo do uličky. Během cesty si tak lépe protáhnete nohy (nejlépe krouživými pohyby kotníků). Stejně tak můžete vstát a není-li v autobusu příliš plno, se v klidnějším úseku protáhnout.

Největším negativem autobusů jsou otřesy způsobené nerovností vozovek – ty bývají zejména v zapadlejších koncích naší vlasti v otřesném stavu. Nepřipadá v úvahu, aby těhotná žena v tomto terénu stála. Při prudším zabrzdění či nadskočení autobusu může nastávající maminka upadnout. V takovém případě snadno dojde i k nejhorším situacím v podobě potratu. Otřesy v sedě ovšem také příjemné cestě zrovna nepřispívají.

Sice ne nebezpečným, zato však velmi nepříjemným aspektem cest autobusem zůstává absence toalet. Vzhledem k tomu, že při cestování v těhotenství je třeba stále myslet na pitný režim, musí tekutiny také ven. Většina autobusů bohužel toalety nemá, lépe vybavené linky (v duchu Student Agency) jezdí jen mezi velkými městy.

„Bydlíme v poměrně odlehlé vesnici a řídit auto si sama netroufám. Na vlak to mám daleko, takže mi nezbývá, než jezdit do města autobusem – kodrcákem. Rodit bych měla asi za měsíc a půl, ale díky velkému břichu mám potíže s udržením moči. Potřebuji si odskočit skoro každou půlhodinku, ale v autobuse se tím natřásáním všechno ještě urychluje. Je to vážně hrozně nepříjemné…,“ komentuje těhotenské cestování pětadvacetiletá Jana.

Raději vlakem.

Kdyby Jana mohla, zvolila by si pro své cesty vlakovou přepravu. Ano, je dražší. Pro těhotné je však mnohem pohodlnější a bezpečnější. Nehrozí nebezpečná prudká zastavení s nedozírnými následky (lépe řečeno jen zcela výjimečně), ani vyvolání děložní činnosti díky přílišnému otřásání se autobusu. I zde platí, že je lepší mít zakoupenou místenku. Ostatně, ve vlaku si můžete stoupnout kdykoliv. Žádoucí na delších cestách je občasná procházka po chodbě a protáhnutí svalů.

Velkým zpříjemněním cesty jsou toalety. Bohužel bývají v dost dezolátním stavu a o řádné hygieně můžeme jen snít. V batůžku či kabelce se proto neztratí odmotaný kus toaletního papíru - nejen na utření, ale i obložení prkénka. Zamezíte tak možné infekci, která je obzvláště v těhotenství velmi nežádoucí. Všímejte si také banálně znějícího problému, který představují výhybky. Vjíždí-li vlak pomalu do většího nádraží, toaletu nenavštěvujte. Nejen proto, že je to zakázáno přepravním řádem, ale zejména kvůli lokaci kabinky – toaleta se nachází nad podvozkem a každá otřes tak pociťujete více. Hrozí pak stejný kolaps, jako při onom autobusovém stání…

Přečtěte si také o řízení auta v těhotenství: (klikni)

Foto: dierectnews.co.uk


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0943 s