Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Mít pevné nervy a nevzdávat to!

30.04.2008   Renata Šindelářová   Miniškola   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Mít pevné nervy a nevzdávat to!Jestlipak znáte jméno Alexander Stainforth? Jedná se o umělecký pseudonym mladého spisovatele Davida Kapse, který vydal již pět knih. První čtyři vlastním nákladem a poslední pátou klasickou cestou přes nakladatele. Na Rozhledně jsme v recenzích představovali knihu třetí, a to sbírku povídek Harém.


Alexi, proč jste se rozhodl své první čtyři knihy vydat vlastním nákladem?
Na začátku jsem ani jinou možnost neměl, pokud jsem se chtěl stát publikovaným autorem. V nakladatelstvích měli pochopitelně strach, že knihu neznámého autora neprodají, takže vydávání vlastním nákladem byla jakási cesta a šance, jak proniknout na knižní trh a oslovit první čtenáře.

Co všechno vydávání vlastním nákladem obnáší? Probíhalo všechno podle plánu, nebo se vynořovaly problémy, se kterými jste nepočítal?
Důležité je obrnit se, mít pevné nervy a nevzdávat to. Jsou to obrovské starosti, od počátku výroby knihy, po zajištění distribuce a propagace. Asi se budu opakovat, ale ani propagace není pro neznámého autora nic jednoduchého a nejlevnějšího. Pokud nechcete na knize prodělat, musíte ji vydat v nákladu, který vám zaručí návratnost investice, ale je spíše výjimečné, že se to tímto způsobem vydávání podaří. První knihu jsem vydal, aniž bych cokoliv připravil. Během tří měsíců byla knížka hotová, najednou mi ji přivezli a já nevěděl, co s ní. Naštěstí se mi nějakým zázrakem podařilo knihu protlačit do dvou celoplošných distribucí a jednoho velkého knižního řetězce. Druhá kniha už takové štěstí neměla, při čtvrté knihy uvízly v distribuci Kontakt, která ze dne na den ukončila činnost. Na druhou stranu se člověk aspoň nenudí a pomalu proniká do problémů knižního světa a vidí ho i z jiné stránky, než jen jako autor.

Používáte umělecké jméno. Proč? A proč právě tohle?
První knížku Temný úplněk pro mě realizovalo nakladatelství Vacek a spol. Mluvili jsme spolu o jménu a já nechtěl, aby bylo na obálce jméno totožné s jejím vydavatelem, tedy mnou. Rozhodl jsem se pro pseudonym. Jméno Alexander se mi líbilo, Stainforth mi muselo při nějaké příležitosti uvíznout v hlavě, víc si už nepamatuji.

Poslední knihu s názvem „Lady Jane - Osudem prokletá“ jste přeci jen vydal u nakladatele, takže typickou cestou. Jak se vám podařilo ho získat? &Slo o štěstí nebo trpělivost?
&Slo i o štěstí, i o dlouhodobé hledání. Tuhle knihu jsem nemohl dělat zcela sám. Potřeboval jsem nakladatele, který má zajištěné všechny kanály distribuční sítě, nachází se již na trhu v povědomí a dokáže knihu protlačit do knihkupectví, tedy ke čtenářům v takovém množství, aby si jí všimli. To jedinec s beletristickou knihou nedokáže.

Jak dnes vidíte výhody a nevýhody vydávání vlastním nákladem a přes nakladatele?
Nechci to zakřiknout, ale Lady Jane je snad první kniha, kterou si opravdu užívám. Celý proces od práce s textem, volbou designu nestojí jen na vás, v nakladatelství Daranus jsou opravdoví profesionálové, kteří nic neponechávají náhodě. Myslím, že ta spolupráce je velmi otevřená a ještě musím podotknout, že jejich skvělá komunikace a pozitivní přístup k celé věci mě velmi mile překvapily. V tomto případě zatím vidím jen klady, pravdou zůstává, že ne všichni nakladatelé jsou s autory těsně v kontaktu.

Je pravděpodobné, že se někdy ještě vrátíte k vlastnímu vydávání? Co by vás k tomu přesvědčilo?
Doufám, že už jméno svého nakladatelství v tiráži nebudu používat. Přál bych si, aby série Lady Jane čtenáře oslovila a já mohl s nakladatelstvím Daranus spolupracovat i nadále.

Doufám, že to vyjde a přeju vám i Lady Jane mnoho čtenářů.


Ukázka z knihy: klikni                                                
 

Pokud máte chuť si místo těchto malých jednohubek vyzkoušet celý a hlavně aktuální kurz tvůrčího psaní ONLINE, máte možnost. Získáte zkušenosti a důležitou zpětnou vazbu: https://literarnistrom.cz


 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0421 s