Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Sama mezi muži

30.04.2008   Michaela Wilhelmová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Sama mezi mužiVítejte v dobách zlaté horečky, westernových městeček, drsných chlapů a samostatných žen. Do divoké Kalifornie přijíždí zástupy mužů, kolt za pasem a touhou po bohatství zatemnělý mozek. Doma nechají rodiny, jejich novými druhy se stanou jen další a další kovbojové. A mezi nimi – Minnie, rozkošná, laskavá a svou čest chránící dívka.

V tomto případě naštěstí Národní divadlo nepřikročilo k modernímu pojetí a zanechalo u Pucciniho Děvčete ze západu původní westernový ráz. Zdařilé dekorace diváka rozhodně nudit nebudou, taktéž pěvecké výkony doprovázené výtečným orchestrem nabídnou našemu sluchu opravdovou lahůdku. Ostatně, takový potlesk nebývá v Národním tak často…

Titulní představitelku cudné Minnie, která se však na Divokém západě neztratí, alternují výtečná Eva Urbanová se sopranistkou Andou-Luise Bogza, držitelkou ceny Thálie 2007 právě za tuto roli. Poměrně klasický příběh lásky vůbec nevyznívá ohraně: Minnie provozuje salon na Divokém západě, v celém táboře se pohybuje jako jediné děvče. Nadbíhají jí snad všichni. A nejvíc ze všech místní šerif, jeden z těch, kdo zanechali své ženy a děti za velkou louží. Děvče si moudře drží všechny od těla a čeká. Na toho pravého.

Ten se objevuje záhy, láska se rozhoří z obou stran a vášeň snad překoná všechna úskalí. A že jich není málo. Minnie se totiž zamiluje do nebezpečného bandity, zloděje Ramerreze, kterého všichni touží pověsit. Ten cit krásné a neposkvrněné dívky opětuje. Chce změnit od základu svůj život, ale… Jak zamést pod koberec tolik loupeží a smečky drábů v patách? Nakonec padá do spárů šerifových mužů. Obměkčí jejich srdce Minnie, či zvítězí smysl pro spravedlnost?

V době premiéry v newyorské Metropolitní opeře roku 1910 patřilo téma Divokého západu k nejoblíbenějším. Ovšem Puccini nebude svou tvorbou nudit diváka ani dnes. Děj navíc pořádně odsýpá, a to i přes to, že jde o operu. Celková doba (včetně přestávek) tří dějství uteče jako voda, 3 hodiny a půl člověku přijde najednou kratší, než celovečerní film v kině. K operním zpracováním navíc vždy patří i živá hudba v podobě orchestru. Jde tedy o dva zážitky v jednom díle.

Děvče ze Západu (v originále La fanciulla del West) patří k Pucciniho nejlepším kusům, řadící se na úroveň klasik jako Tosca, Bohéma, či Madame Butterfly. Národní divadlo operu představuje v rodné italštině, avšak „s titulky“. O jejích kvalitách svědčí krom Thálie pro představitelku hlavní role i cena Komerční banky, udílená za skvělé výkony na prknech ND. Tu utržil představitel Jacka Rance, barytonista John Wegner.

Giacomo Puccini: Děvče ze západu - La fanciulla del West
Hudební nastudování: John Fiore
Dirigent: John Fiore
Režie: Jiří Nekvasil

Hrají (pějí):
Minnie: Eva Urbanová / Anda-Louise Bogza
Jack Rance: John Wegner / Donnie Ray Albert
Dick Johnson – Ramerrez: Gustavo Porta / Oleg Kulko / Mikhail Davidoff

Foto: narodni-divadlo.cz




Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0874 s