Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Ženu na svém hrbu hýčkati

03.05.2008   Jaromír Komorous   Hudba   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Ženu na svém hrbu hýčkatiLibor &Smoldas patří k triu nejtalentovanějších jazzových kytaristů u nás. Od jazzíku umí ale utéct! No,jen zdánlivě. V úterý 29.4. U malého Glena v Praze to předvedl. Bossanovy a samby zaplnily hudební sklep po strop. Což v tamních komorních prostorách není zase takový problém. Návštěvníci klubu mi to jistě potvrdí. Já zatím povím, že jeho kytara je orchestr. A nejen pro mě. S ní &Smoldas provonil partitury celé sestavy. Bossa Nova Sensation se jmenuje. Kvartet s plným zvukem.

Kapelka zpěvačky Venduly &Smoldasové. Ano, kytaristovy manželky. Skupinu dotváří Marián Friedl na kontrabas a Tomáš Vokurka má před sebou bicí. Sluníčková pohoda. Od začátku do konce úžasně odlehčený dialog mezi zpěvaččiným hlasem a kytaristovým nástrojem. Skupina je představována jako kvartet. Já slyšel duo s rytmickým spodkem. Ten ale neuhnul ani při &Smoldasových sólech, jež při své výjimečnosti místy zákonitě tíhly k útěku z daného formátu.
U rytmiky se zastavím. Marián Friedl u kontrabasu hrál z listu i všechny náročné kompozice, jež mu kapelník předepsal. Tomáš Vokurka bicí lechtal štětkami. Oba pro vymodelovanou tvář hudby hrají přesvědčivě a neomylně. Půl starostí pro lídry.

Vendula &Smoldasová zpívá se šmrncem šibalky z Ria, povýšila dívčí hravost na výsostný výrazový prostředek a přináší do koncertu teplý písek pláží brazilské Copacabany. Z její brazilské portugalštiny vyzařuje jakási přirozená dívčí koketerie a hlavně umožňuje předvést skladby takových borců oboru, jakými jsou Carlos Lyra, či Ary Barroso. Přirozené znění textů koncertních čísel jsou důležitým kamínkem ve skládance, vedoucí ke konečnému úsměvu návštěvníka. K teplíčku brazilské muziky. Vlastně, k čemu chcete.

Na desku protagonistky si ještě nějaký pátek počkáme. Její klubové koncerty však mají esprit neopakovatelného. Všimněte si, jsou tu konstanty. Přítomnost manžela, určitě opory, ale hlavně kytaristy a aranžéra Libora &Smoldase. Jeho jazz, rozhodně nechodící dvakrát po stejných cestách. Ale příjemnou náladu hudební partičky Bossa Novy Sensation na svých zádech unese bravurně. Vendula &Smoldasová si hravě poradila se vším. Byl to její večer.

Zdroj fotografií: www.smoldas@centrum.cz


                             
                                         Bossa Nova Sensation


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0235 s