Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Proč mě neratovičtí pejskaři nebudou mít rádi

20.11.2003   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Proč mě neratovičtí pejskaři nebudou mít rádiPokaždé když se kritizuje přístup pejskařů ke spolužití v panelových domech a ke znečišťování trávníků a venkovních ploch obecně, zvedne se vlna odporu a zbytečných emocí. Inu pejskař bere jakoukoliv kritiku chování svého psího miláčka jako útok na svou jistě jinak ctěnou a váženou osobu. Ale je potřeba konečně nastolit dialog dospělých lidí a ne monology dvou stran.


Přiznám se, že coby letitému obyvateli řadových paneláků v různých městech naší země se mi držení psů v těchto domech nelíbí z jednoho prostého důvodu, domnívám se, že panelák je prostor tak těsný pro samotné lidi, natož pro nějaká zvířata. Nehledě na to, že stěny bytů propouští veškerý hluk a proto máte-li v sousedství několik psů, užíváte si skutečně tak, jakoby dotyční miláčci žili ve vašem obývacím pokoji. A musím říct, že já osobně jsem si ani za ty léta nezvykla na to, že mě jedno psisko budí brzo ráno a ostatní vytrvale štěkají až do půlnoci, záleží na tom, kdy jsou zrovna venčeni, nebo zda náhodou neprojde někdo u nich na patře kolem dveří. Tím pádem se nedá nazvat takový dům- ráj psů klidným místem, kde by rád našinec odpočíval, nebo alespoň dostal prostor k tomu si odpočinout. Nehledě na občasné loužičky na chodbě a zápach z některých bytů, kde se zřejmě nevětrá a po pejscích asi moc neuklízí. Každé zvíře potřebuje dostatek vlastní plochy k výběhu a pohybu vůbec. Nevím, co je to za lásku ke zvířatům, která se prezentuje některými pejskaři tím, že v šest ráno odejdou a vrací se někdy v sedm večer.

Pes podobných majitelů zůstává celý den zavřený sám v bytě, často teskně kňučí k neradosti zbylých obyvatel domu. Pejskařku tohoto typu znám osobně, domů přichází kolem osmé večer, v práci tráví nesmyslně i víkendy a proto si její pejsek zvykl chodit na záchod do koupelny na dlaždičky, čímž se dotyčná chlubí. Skutečným povyražením tohoto zvířátka pak je, když ho panička vezme o víkendu do kanceláře, kde může běhat po schodech. To mi už přijde jako týrání zvířete, ale běda, jak by se jí to řeklo. Ona zvířata miluje, vždyť jedno má hrdinně v paneláku. To, že jsou paneláky často přeplněné zvířaty trpícími samotou a nedostatkem pohybu je skutečnost nemilá, ale otázka spíše nějakých ochránců zvířat a případně domovního řádu. Za horší považuji dopad venčení psů na veřejných prostranstvích, která se v Neratovicích stala docela legální a veřejnou psí toaletou. Samozřejmě psi se musí někde venčit, ale pořád nechápu, proč zrovna na dětských hřištích a kolem nich. A myslím, že na tuto otázku by asi žádný pejskař odpovědět neuměl. Ono totiž není jak. Nikomu není příjemné sbírat exkrementy po zvířatech a tak je jednodušší nechat je „jakoby“ schované v trávě. A hlavně se přitom tvářit, že jsem vlastně neviditelný. Chování nehodné dospělých lidí, ale chování běžné.

Domnívám se, že tento nepříjemný a palčivý problém je v Neratovicích nedořešený. Už několikrát proběhla na internetu diskuse na téma – zakoupení speciálních „vysavačů“. V současné době má zastupitelstvo schvalovat zvýšení poplatků za psí miláčky. Třeba se právě tyto peníze skutečně správně investují a díky nim se problém vyřeší. Přesto by mě asi více potěšilo, kdybych někdy potkala policistu, který dbá svých práv a který by alespoň část pejskařů vychoval k pořádku přesně mířenými pokutami. Jak se totiž Čechovi sáhne na peněženku, zázračně i on začne celkem bez potíží dodržovat své povinnosti. Odpovědnost za znečišťování města by totiž měli na svých bedrech nést především pejskaři a ne radnice.








Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Zdeněk Pilný - 20.11.2003 - 20:47

Máš pravdu
Martino, pejskaři tě opravdu nebudou mít rádi. Jak jsi mohla něco takového napsat. Vždyť oni si přece za pejsky platí, tak proč by měli ještě po nich uklízet? Jsem pro ty pokuty a pěkně mastné!


Od: Martina Bittnerová - 20.11.2003 - 20:54

A myslíš, že na mě poštvou své miláčky?:-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0653 s