Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Proč žena nenávidí slepice i něžná kuřátka?

20.06.2008   Jindřiška Kodíčková   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Proč žena nenávidí slepice i něžná kuřátka?Na to, a spoustu jiných životně důležitých otázek odpovídá ve své úspěšné autobiografické prvotině Vejce a já prozaička, mistryně dvojsmyslů, Betty MaC Donaldová. Zároveň vyvrací (potvrzuje?) zažitá klišé – třeba že žena se musí cítit spokojená, když je nadšen její muž. No posuďte sami, není už toto humorné?


Popisovat děj, dnes již bestselleru, by bylo asi nadbytečné. Mladá, proto i nezkušená, ale matkou poučená (slovy Shakespeara: manželka musí sloužit manželu s touž povinností jako vládci lid) městská dívka po svatbě následuje manžela, zblázněného do chovu kuřat, na opuštěnou farmu. Sporák musí přemlouvat, aby topil, okna, aby nepropouštěla mrazivý vítr, semínka okrasných květinek, aby nerodila plevel... Musí respektovat, že milovaná kuřata pípají ve vybílené slepičárně, mají vlažnou vodu a dostatek krmiva, zatím co její domácnost úpěnlivě shání pomocnou ruku. Bezútěšnou samotu pod horami občas naruší návštěvy svérázných sousedů. Dříve by s těmito "lidičkami" neztrácela čas, nyní by byla vděčná i za členství ve Svazu rozených debilů.

Prostě absurdní život poslušné manželky reálně prožívaný byl spíše k pláči, ale americká spisovatelka, od jejíhož narození v březnu uplynulo sto let, ho dokázala dokonale přepsat. Vznikl humorný příběh, navozující při čtení trvalý úsměv na tváři. V jistých pasážích ho zkřiví i výbuchy smíchu. Nejde ovšem jen o prvoplánovou anekdotu života, pod slupkou komické nadsázky tepe nenaplněný život ženy, která bytostně cítí, že rady matky a jejich plnění více a více prohlubují nepřekonatelné rozdíly v názorech obou partnerů. Tehdejší doba však emancipaci nepřála, ženy samy sebe dusily svou poslušností a odevzdaností, až v nich paradoxně našly i zalíbení. Groteska života je načrtnuta dokonale. Čtenář se ale nemusí bát byť jen náznaku mentorování, naopak autorka svůj osud popisuje s tak elegantně jemnou ironií a sarkasmem, že aktuální společenské ostny vůbec nepíchají.


Betty Mac Donaldová (*26. 3. 1908, + 7. 2. 1958) se narodila v Boulderu ve státě Coloredo, posléze se s rodinou přestěhovala do Seattlu. V něm a jeho okolí prožila celý život. Byla dvakrát vdaná (Bob Heskett, Don MaC Donald), vychovala dvě dcery. V době, kdy ještě neexistovaly léky na tuberkulózu, se jí podařilo se z ní vyléčit. Vzpomínky na hospodaření na slepičí farmě popsala v knize Vejce a já (1945), a po jejím úspěchu se mohla živit psaním. Vydala další román Morová rána (1948), kde stejně odlehčeně popisuje útrapy své léčby. Dále Kdokoli může dělat cokoli (1950), Dusím se ve vlastní šťávě (1955) a čtyři knihy pro děti o paní Láryfáry.


Betty Mac Donaldová , Vejce a já
Vydalo nakladatelství ARGO v roce 2008

Zdroj foto:www.argo.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0285 s