Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Saint-Exupéry, kníže literatury

29.06.2008   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Saint-Exupéry, kníže literaturyVymalovat nejen u psacího stolu obraz takového světa, jež posune lidské pinožení v něm na cestu za přijatelným bytím. Na cestu přijetí důležitosti každého jednoho a uvědomění si monumentálnosti, v níž se pohybujeme, jež nás obklopuje. Toto své téměř životní motto sám naplnil vrchovatě. Antoine de Saint-Exupéry se narodil 29. 6. 1900 a doslova poslední let absolvoval tento slavný letec a spisovatel 31. 7. 1944.

Nalezl nanejvýš ojedinělou formu psaní. „Eintopf“ z beletrie, reportáže a literatury faktu cukrářsky vyzdobil neumdlévající poetikou. Neznám takového druhého. V knihách čtenáře pozval na nekonečnou exkurzi do svého života. Života naplněného obrovskou láskou, hraničící s vášní, k létání. Obdarován nadáním o tom psát, činil tak poutavě, že jeho krásné obrazy toho všeho nestárnou, i když se, pochopitelně, létá na jiných strojích. Rychlejších, větších. Ale je pak čas o tom psát? A proč? Zdá se, že předvoj v každé lidské činnosti je tím pravým, co ostatní zajímá. Vynořit se ze studně mraků výš k nebi. I bez možnosti návratu. A ocitovaný smutek mezi niklem a měděnými cévami co nejdřív rozdýchat.

Zalíbení v technice a schopnost prezentovat své myšlenky dostal Antoine do kolébky. Sotva se vrátil z vojny, uveřejnil svou první prózu Letec. Spisovatelem se ale stal až po uvedení knihy Kurýr na jih. V ní už naplno oslavuje překonávání sebe sama i za cenu fatálního konce. Bez pohledu z ptačí perspektivy a překonávání dálek mu svět připadal vlastně nudný. Až zbytečně plochý pro faktického aristokrata, mělký v hloubce přístupu snad úplně ke všemu. „Maminko, nepište mi do adresy hrabě,“ píše domů žádost z jedné své pracovní umístěnky. Ale kdyby se přidělovaly šlechtické tituly jen za oddanost své věci, nejvhodnější kandidát má položené dveře přes dva sudy kdesi v Africe a píše a píše.

Při rozšiřování leteckých služeb v Jižní Americe se narodil Noční let. Román byl zfilmován a úspěšný literát mohl vykročit za úspěchem. Brzdou, v té chvíli určitě milovanou, se mu stala slečna Consuela. Oženil se s ní. (Jeden z největších omylů jeho života.) Před válkou zveřejnil román Země lidí. Kniha, ověnčena Velkou cenou Francouzské akademie, nabízí určitě autorův nejbohatší jazyk. Slova jak prokrvený steak a křehká jak Consuela před veselkou.
Francie vstoupila do vojny s esesákem a Exupéry si vybrečel místo v letadle u dálkového průzkumu. Někdy nesmyslné úkoly promítl do titulu Válečný pilot. Dokončil jej v emigraci v Yorku, kam se uchýlil po válečné porážce své země. Napsal Dopisy rukojmímu a pokud vím, jedinou skutečnou pohádku pro velké i malé Malý princ. Opouští nosnou realitu svých prací a do jakési biblické pouště situuje dílo Citadela. Hemží se symbolikou a Exupéry asi tuší, že je jeho prací poslední a vyjde až …


Čtyřicet let po svém zmizení se stává ikonou nastupující generace. Je notně překládán a číst jej v rodném jazyce mohou i Tuaregové. Stává se vděčným objektem pro filmaře. Humanista do morku kostí. Tak jsem si ho zařadil. A nemám důvod měnit. „Dýchal jsem vzduch širého moře,“ říká a jeho poetismus je silně nakažlivý.

Zdroj obrázku www: zahranicni.idnes.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Jindřiška - 29.6.2008 - 11:34

pěkné, Citadela ted vyšla bud v Argu nebo Vyšehradu :)


Od: Jaromír Komorous - 29.6.2008 - 12:55

Jindřiška
U něj se člověk nesplete.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.035 s