Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Heboučká, jemňoučká, mlaďoučká…

03.07.2008   Michaela Wilhelmová   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Heboučká, jemňoučká, mlaďoučká…Kdo se stane první dámou? Kdo zazpívá prim? V hudbě jde občas o víc, než si myslíte. A o místo přední operní pěvkyně se můžete drát i v případě, že jste ještě zpívat ani nezkusily. Ostatně, Impresário ze Smyrny má k výběru trochu jiná měřítka.

Divadlo na divadle. Tak lze nazvat hru Impresário ze Smyrny z pera Carla Goldoniho, s vynikajícím Petrem Nárožným, rozkošným Stanislavem Zindulkou a nabubřelým Casanovou Ondřejem Vetchým. Ve hře však mají ženy hlavní slovo. Slovo trochu nafoukané, zpěvavé a hysterické. Kristína Farkašová alternují s Ladou Jelínkovou v roli rozkošnické, krásné a charismatické dívky Lucrezie, která touží – stejně jako její sokyně – o post první dámy v operním sboru. Trochu paradoxně jde však jen o peníze a slávu, ačkoliv zpívat vlastně nikdy nezkusila. V tom mají starší spolupěvkyně výhodu. Výhodu v nevýhodě. Konkurence sice zpívá, ale že by to uměla…

Nechybí ani vrchní chytrák, těžící z každé situace kousek. Petr Nárožný hraje vždy všechny postavy podobně, ale dobře. Hrabě Čipera mu sedne na míru. Ženy mu podléhají, protože má moc, a on toho s radostí využívá. Nečekejme však čiře zápornou postavu, hrabě není zlý. Jen umí výtečně využít situace a šarmu k vlastnímu zisku. Ať již peněžnímu, nebo sexuálnímu.

Pozdvižení nastává s Turkem Alim ze Smyrny (S. Zindulka), přijíždějícím s obchodním záměrem. Stařík Ali podlehne kouzlu opery a rozhodne se, že tento výdobytek musí mít i Smyrna. Rej o prestižní místa začíná. Místo hlasu však vítězí bujné poprsí a přítulnost. Stařík sice sotva dýchá, ale dívčí tělo za vzchopení ještě stojí. Však i titulek je jen pouhou citací jeho nejoblíbenější věty.

Vtipná, živá hra přináší pod pěknou slupkou komedie i kolektivní příběh o přeceňování sebe sama, vlastní neschopnosti, naivitě i ztracených iluzích. Goldoni, přestože patří k nejznámějším autorům her pro divadelní prkna (a zajistil si i místo ve školních osnovách), nebývá hrán příliš často. Světlou, ba přímo zářivou výjimku tvoří Sluha dvou pánů hraný v Národním divadle. Pražský Činoherní klub nabízí proto i další z her, méně známou, decentnější, ale i tak zdařile vtipnou. A s komornější atmosférou, nežli velkolepé Národní divadlo.

Impresário ze Smyrny – hraje Činoherní klub, Ve Smečkách 26, Praha 1
Hrají: Hrabě Cipera /Petr Nárožný, Carluccio, zpěvák /Ondřej Vetchý, Ali, Turek /Stanislav Zindulka, Lucrezie, zpěvačka /Kristína Farkašová, Lada Jelínková, Tonina, zpěvačka /Nela Boudová, Annina, zpěvačka /Dana Černá, Pasqualino, zpěvák /Jaromír Dulava a další.
Režie: Ladislav Smoček

Foto: cinoherniklub.cz (více informací o vstupenkách i hře tamtéž)



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0271 s