Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Koule jako počátek nekonečna

10.07.2008   Jindřiška Kodíčková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Koule jako počátek nekonečna„Obdiv a lásku k „magické kouli“ jako archetypu vesmíru, země, života, která se stala motivem jeho plastik, získal patrně již v raném dětství, kdy se svým dědečkem často sedával na půdě, kde si povídali o vesmíru i věcech pozemských, pozorovali hvězdy, oblohu ...“




řekla o svém otci, keramikovi Svatoplukovi Vaněčkovi, jeho dcera. Výtvarný talent byl brzy rozpoznán a od té doby jeho ruce z hlíny modelují a ztvárňují celý svět. Kouzlo tvárné hlíny ho provází již od studií na střední keramické škole: „ Hlína v sobě spojuje všechny živly naší planety-zemi, vodu, vzduch i oheň. Má měkkou duši a každý, kdo ji držel, hnětl, tvaroval, to ví. Je blahodárná.“ Vaněček ví, o čem mluví. Sám handicapovaný, hlínou léčí sebe, ale i své svěřence, dnes seniory v ďáblickém domově. Dokáže se zářícíma očima vyprávět, jak dědečci a babičky, kteří celý život těžce pracovali, mozolnatýma rukama, přivyklýma dřině, dokáží z hlíny vytvořit velice dokonalé a jemné artefakty. Věří, že v každém člověku je skryt, někdy hodně hluboko, výtvarný cit. Jeho úkolem je pomoci ho hledat. Právě v tom vidí jeden ze smyslů arteterapie, již se celoživotně věnuje. Nikoli pouze rozhýbat ztuhlé ruce, ale probudit zájem a nový smysl života.

V poslední době jeho keramická tvorba stále více a více směřuje k ztvárnění prvotního, tedy jedinečného tvaru tvarů - koule. Neustále hledá jeho výtvarný i filosofický smysl a toto prosté těleso vychází z jeho rukou v nekonečných obměnách a variantách, jakoby v sobě koncentrovalo celý kosmos. To, co objímá, určuje i naplňuje. Počátek, průběh i konec. Konec, průběh i počátek. Nekonečno.

Dílo Svatopluka Vaněčka si mohou milovníci prostých, a proto velice krásných věcí, prohlédnout do konce července v patiu hotelu Leonardo v Praze. Umístění Sluncí, vajíček, Zemí, maličkých buněk... celých galaxií v unikátním prostředí stavby s bohatou historií je více než symbolické. Ponor do magického světa vševýznamové koule je zde umocněn i příznačnou instalací, na hlíně porostlé huňatým travnatým kobercem. Až si i vy odnesete tu svou kouli, najděte ji v interiéru nebo venku to nejlepší místečko. Určitě si to zaslouží.

Svatopluk Vaněček (1953), absolvent Z&S pro děti s vadami zraku, SP&S keramické v Bechyni a PDF UP v Olomouci. Získal titul Mistr uměleckého řemesla v oboru keramika. Prošel výcvikovým programem arteterapeutické práce s hlínou. Jeho životním posláním se stala pomoc hanicapovaným lidem, od dětí po seniory. Nyní pomáhá dodat alespoň trochu naděje a radosti obyvatelům Domova pro seniory v Praze-Ďáblicích.

Prodejní výstava keramických objektů „Koule Svatopluka Vaněčka“
Hotel Leonardo, Karolíny Světlé 27, Praha 1
Výstava je otevřena denně do konce července

Foto: autorka



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0268 s