Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  čtvrtek 18.4.2024, svátek má Valérie 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vieweghův paradox

13.08.2008   Renata Šindelářová   Miniškola   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vieweghův paradoxTímto článkem, který rozšiřuje Miniškolu o nový rozměr, bych chtěla především připomenout, že hlavní myšlenka celého projektu Miniškola spočívala v interaktivitě. Chtěla bych vás všechny, kteří Miniškolu sledujete, pobídnout znovu k tomu, abyste se zapojili, psali své názory na dnešní literární kulturu, psali o své tvorbě a svých pokrocích, o literatuře obecně. Pošlete nám své úvahy a poznatky, rádi je v rubrice zveřejníme. Co vás na literatuře přitahuje? Připadáte si jako mimozemšťani, když ostatním říkáte, že každý týden přelouskáte dvě knihy?

Ale nyní již k tomu Vieweghovi. Michal Viewegh patří již několik let mezi nejdiskutovanější české autory. Vydal mnoho rekordně prodejných knih. Za svou tvorbu dostal ocenění a také se podle jeho románů natočily úspěšné filmy. Přese svůj očividný úspěch Viewegh má špatné renomé u kritiků, kteří se ho údajně až bojí, ale také u ostatních autorů, kteří takřka jednomyslně hlásají, že Viewegh je „póvl“, píše kýčovitě a vlastně by bylo „pod mojí úroveň to číst“. Přesto Viewegh patří mezi nejprodávanější a tudíž přímou úměrou i nejčtenější autory. (A záporná reklama taky reklama.) Je zajímavé, že spousta jiných průměrných autorů však neměla takový úspěch. Jak je to možné? A čím se tedy vlastně spisovatel stane „úspěšným spisovatelem“? Copak v tomto případě „úspěšný“ neznamená zároveň „dobrý“?

Osobně se domnívám, že by se tento jev dal vysvětlit hned několikerým způsobem.
Úspěšný znamená dobrý a Viewegh píše výborně a genialitu toho dokazuje právě fakt, že se o něm pořád mluví, vždyť ta nejúspěšnější světová díla vždy vzbudily vlnu záporného i kladného ohlasu, což se dá považovat za důkaz vlastní jedinečnosti, která zase úzce souvisí s kreativitou, protože být jedinečný, i to je kumšt. Ostatní autoři tento úspěch Vieweghovi podvědomě závidí. Kdoví, možná že sami píší těžkopádně a nudně, ale možná prostě jen neměli štěstí. Dá se říci, co je dobře a co špatně? Nakonec, každý z nás bude jednu a tutéž záležitost posuzovat z jiného úhlu (i opěvovaný Máchův Máj se zprvu dočkal drastické kritiky).
Úspěšný neznamená dobrý a Viewegh píše skutečně průměrně, protože jeho díla postrádají emoční a psychologickou hloubku. V tom případě se lidstvo dělí na akademické inteligenty a méně inteligentní zbytek světa, který se rád při čtení i pobaví. (Ale i génius se rád pobaví nad komerčně napsanou, ale vtipnou knihou.) Téměř to působí, jako by se tímto sdělením snižovali všichni Vieweghovi čtenáři na idioty. Navíc existuje i možnost, že Vieweghova prodejnost zpočátku vyzdvižená reklamou, zůstává na výši díky zvědavosti čtenářů a nijak nesouvisí s jejich inteligencí.
Část Vieweghových odpůrců šušká, že prvního úspěchu dosáhl díky náležité protekci a jeho knihy se prodávají jen proto, že je kupují ženské, kterým autor imponuje jako chlap (mimochodem všimněte si, že v počtu úspěšní autoři převyšují úspěšné autorky – je to způsobeno neschopností autorek nebo náruživostí čtenářek?).

Ačkoliv mě momentálně nenapadá žádné další vysvětlení, možná že sami najdete další reálné či zcela absurdní možnosti?

Citát z Vieweghova vystoupení na literární konferenci v Udine: Čtenáře nezajímají spisovatelovy pseudofilosofické úvahy, čtenář chce číst originální, plnokrevné, působivé příběhy. Co myslíte vy? Souhlasíte s Vieweghem?

Zdroj foto: revue.idnes.cz
 

Pokud máte chuť si místo těchto malých jednohubek vyzkoušet celý a hlavně aktuální kurz tvůrčího psaní ONLINE, máte možnost. Získáte zkušenosti a důležitou zpětnou vazbu: https://literarnistrom.cz



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Milan Prokš - 19.8.2008 - 19:15

Viewegh je Viewegh,
to je nesporné. A každý z nás má stejnou šanci stát se také Vieweghem. Ono to ale bolí, takže je lepší a jednodušší občas pronést zasvěceně něco o průměrnosti, póvlu, literárním suterénu či tajemných známostech. Stejně jako jeden jediný prototyp superautomobilu neuspokojí většinu motoristické veřejnosti, nemůže asi jeden jediný kritiky vyzdvihovaný spisovatel trhat rekordy v prodejnosti svých knih. Ledaže by to superauto bylo cenově dostupné všem, a nebo dílo toho superspisovatele pochopitelné všem. Takže asi zůstaneme i nadále u svých škodovek, fordů a opelů, stejně jako u svých Vieweghů, Obermannových a Šabachů. A nekamenujte mě, prosím, je to pouze můj soukromý názor.


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.1016 s