Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  úterý 16.4.2024, svátek má Irena 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Why are you so serious?!

07.08.2008   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Why are you so serious?!...Vážení diváci, přerušujeme vysílání kvůli důležité zprávě. Ďábelský Joker opět útočí. Christian Bale, Aaron Eckhart a Heath Ledger. To je Temný rytíř.

Kamenná tvář skrytá pod špičatými oušky stejně nekompromisně vyhlížející černé kápě. Označovat Batmana za jednoho z nejznámějších komiksových hrdinů v době, kdy se na plátnech kin jeden „man“ střídá s druhým, dnes patrně ztrácí význam. V každém případě, silueta netopýřího muže s vlajícím pláštěm, vážně shlížejícího na město Gotham, nezaměnitelnou zůstává, a to i po neuvěřitelných 69 letech od svého zrodu. Bob Kan společně s Billem Fingerem vytvořili jednu z ikonických postav nakladatelství DC Comics, k níž s postupem času směřoval zájem nejrůznějších režisérů, legendárního Tima Burtona nevyjímaje. Právě Burton na konci 80. let Batmana znovuvzkřísil a s elegancí sobě vlastní přerušil sekvenci tradičních akčních hrdinů těchto let. Následující filmy s netopýří tématikou, setkávající se s větším či menším zájmem publika, vrátil na vrchol v roce 2005 režisér Christopher Nolan v Batman začíná. Hlavní roli tehdy svěřil talentovanému Christianu Baleovi, který nyní, po třech letech, obléká batmanovský oblek znovu.

V nejnovějším pokračování slavné série sužuje město Gotham banda mafiánů
, holdující nekalým finančním machinacím. Poručík Gordon (Oldman), společně s miliardářem Brucem Waynem/Batmanem (Bale), vidí novou naději na nastolení pořádku v osobě státního návladního Denta (Eckhart), jehož partnerkou není nikdo jiný než Wayneova stará láska Rachel Dawesová (Gylleghaalová). Snahu vytvořit nového „nemaskovaného“ hrdinu však komplikuje přítomnost psychopatického Jokera (Ledger), který, společně s mafií, touží zničit netopýřího muže jednou pro vždy. K tomuto účelu využívá všeho a všech, Denta a Rachel nevyjímaje.

A tady bude nejlepší přestat, protože v případě nástinu děje Temného rytíře může každé slovo navíc diváka připravit o překvapení z nevšedního filmového zážitku, a to by byla škoda. Nolanovo nejmladší dítě se může pochlubit opravdu zdařilým scénářem, plným nečekaných zvratů s třešničkou na závěr v podobě zajímavého vyústění celého příběhu. Režisér nestaví na bezhlavé akci a Temný rytíř tak mnohé překvapí nečekanou psychologickou hloubkou postav, stejně jako množstvím smysluplných dialogů. Kromě tradičních trikových sekvencí, Nolan experimentoval také s kamerovým systémem IMAX, díky němuž, namísto rozostřeného plátna, sledujeme zcela ostrý obraz. Hlas Batmana původního znění lze považovat za jedinou vadu na kráse. Ponurý „chraplák“ sice sluší rammsteinovskému frontmanovi Tillu Lindemanovi, v případě Balea/Batmana však místy působí až směšně a zbytečně ničí výsledný dojem.

Největším lákadlem Temného rytíře je nepochybně tragicky zesnulý představitel Jokera, Heath Ledger (viz článek Temný odchod australského rytíře). S jeho smrtí se filmu dostalo nejhorší a zároveň i nejlepší reklamy už několik měsíců před vlastním uvedením do kin. Neštěstí druhých láká a tak není divu, že dosavadní částky utržené za vstupné, jen na americkém kontinentu, dosahují astronomických cifer. Bez ohledu na důvody, které některé diváky přivádějí do prostor kinosálů, Ledger ve své roli skutečně exceluje. Rozverného klauna v podání Jacka Nicholsona střídá suchým, věcným jednáním skutečného psychopata, který na jednu stranu strhává hororově působícím charismatem, na stranu druhou pobaví ironickými poznámkami a nefalšovaným cynismem. Především jistý inteligenční rozměr, který Ledger svojí postavě propůjčil, mění Jokera v skutečně zajímavého antihrdinu, oproti předchozím ztvárněním. Dalším mužem na scéně, jehož výkon stojí za zvýšenou pozornost, je Aaron Eckhart (Děkujeme, že kouříte), herec s údajně „nejameričtějším“ vzhledem v Hollywoodu. Zdánlivě nezajímavá role státního návladního sedí cigaretovému lobistovi jako ulitá a dává dostatečný prostor, aby Eckhart dokázal, že nejenom líbivým zjevem, živ je herec.

Christian Bale odvádí tradičně dobrý výkon. Přes množství rolí, kterým tento sympatický herec vdechl život (Laurie v Malých ženách, Mandras v Mandolíně kapitána Correliho), teprve Batman uvádí Balea mezi hvězdy první kategorie.
Dle ohlasů fanoušků, příjemnou změnou nového pokračování je přeobsazení postavy Rachel Dawesové herečkou Maggie Gyllenhaalovou (dříve Kate Holmesová). Mezi dalšími zvučnými jmény, stojícími po boku hlavního hrdiny, zmiňme tradičně skvělého Moragana Freemana (Vykoupení z věznice Shawshank) či Michaela Cainea (Hana a její sestry).

Hudba z pera Hanse Zimmera a Jamese Newtona Howarda tvoří neodmyslitelnou součást Temného rytíře. V tomto případě bohužel doslovně, protože skladby bez obrazového doprovodu mírně nudí. Hudební sekvence použitá v traileru tak zůstává nejzajímavější částí celého score.

Temný rytíř pokračuje v linii kvalitních filmů, která doposud rok 2008 s přehledem protíná. Díky propojení veškerých možných komponentů zaručujících divácký úspěch, nejnovější Batman potěší jak věrné fanoušky tak doposud „nezasaženého“ diváka, který po zdařilém Iron Manovi, opět zažije akční žánr trochu jinak, avšak stále lépe.


Temný rytíř (The Dark Knight), USA, 2008
Premiéra : 7. srpna 2008
Přístupnost : od 12 let
Délka : 152 minut

Režie : Christopher Nolan

Scénář : Jonathan Nolan, Christopher Nolan

Hudba : Hans Zimmer, James Newton Howard

Hrají: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman), Michael Caine (Alfred), Heath Ledger (Joker), Aaron Eckhart (Harvey Dent), Morgan Freeman (Lucius Fox), Maggie Gylleghaalová (Rachel Dawesová), Gary Oldman (poručík Gordon)
Webové stránky: http://wwws.cz.warnerbros.com/thedarkknight/
Originální stránky: www.thedarkknight.com

foto: Warner Bros



Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Michaela Wilhelmová - 7.8.2008 - 20:40

Super, uz abych na to taky sla :-)


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0281 s