Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Tajemství tří věží

18.08.2008   redakce   Próza   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Tajemství tří věžíJeden z příběhů, zpracovaných na téma pověsti místního kraje. Autorkou příběhu je Jiřina Rothmeierová, žijící v Chomutově.

Rytíř Tadeáš měl tři noci po sobě podivný sen. Tři věže tajemného hradu ukrytého v lesích Krušných hor se mu neustále zjevovaly. A aby to bylo ještě víc záhadné, chodila po nich bílá paní a stále spínala ruce, jako by někoho prosila o slitování. Od té doby neměl klidu a vydal se na cestu do hor.
K večeru dojel na kraj vesničky Zelená a uviděl na zahrádce shrbenou babičku. Oslovil ji a poprosil o vodu. Stařenka ho pozvala k sobě, posadila na lavičku a dala mu nejen hrnek vody, ale i krajíc chleba se sýrem.
„Odkud pak jedeš, rytíři, a co tě k nám přivádí?“ ptala se zvědavě.
Odpověděl po pravdě, že sen o bílé paní ho trápí.
„Znám ten podivný sen a znám také na něj odpověď,“ odvětila stařenka. „Ta bílá paní je slečna Guta z našeho hradu, co skokem z věže si život kdysi dávno vzala. Ale zdál se mi sen, jak jí pomoci, aby konečně klidu nalezla a na věky už spala.“
Rytíř bez hnutí poslouchal a nedočkavě pobízel ženu k vyprávění.
„Jenom ten, kdo najde tři skříňky s božím slovem ukryté ve třech věžích hradu, jenom ten, kdo ty skříňky položí pod kříž u brány, ten naší Gutě pomůže. Ale musí to být v noci, když je měsíc v úplňku, aby bylo vidět,“ dodala stařenka.
Hodně podivných věcí a úkolů už rytíř Tadeáš zažil, ale tohle ho nadchlo. věru, úkol jenom pro odvážného muže! Když dojel k opuštěnému hradu, už se smrákalo. Jakási polorozpadlá dvířka na dvoře uviděl a vstoupil do nich. „Asi bývalá konírna,“ usoudil, když našel zbytky starého sena. Usnul, sotva si lehl, a i tentokrát bílá paní se mu zjevila. Ukazovala mu na tři věže hradu a s prosbou v očích ho němě se sepjatýma rukama prosila o pomoc. Až zařehtání koně ho ráno z toho podivného snu probudilo. Obešel hrad dokola, ale jenom dvě věže našel. Až když vystoupil na tu první, o kus dál uviděl věž třetí. Sešel na nádvoří, posilnil se chlebem a slaninou a zapil vodou z čutory. Pak prohledával krajní věž odzdola až nahoru, ale stále nemohl nic najít. Chodil nahoře podle hrazení, opřel se o zídku a hleděl dolů do hlubokého údolí. Pod jeho rukou se uvolnil kámen a ejhle, skříňka pod ním byla ukryta.
Druhý den hledal druhou skříňku, ve druhé věži. Věru, dobrý rozhled měli lidé bránící území před nájezdníky, pomyslel si a hladil dřevěný sloup, do něhož točité schody byly zapuštěny. tu pod ním jeden schod podivně zavrzal a když se rytíř podíval, zespodu tam byla skříňka šikovně ukryta. „Sláva, už mám i druhou!“ vykřikl rytíř.
Třetí den došel ke třetí věži, ale viděl, že úkol si dal nesnadný. Věž byla beze schodů a bez střechy, jenom kamenné holé zdi z ní zbyly. Až nahoře našel rytíř něco dřevěného. Jak se dostat do takové věže, přemýšlel a jeho pohled padl na kuš. lanko na šíp přivázal, ba i malou kotvu. Velikou silou napjal kuš a vystřelil šíp, který donesl lano s kotvou na okraj věže a rytíř se pak zdatně pro skříňku vyšplhal. &Sťastný, že má konečně všechny tři skříňky, položil je pod kříž u hlavního vchodu. Byl zvědavý, protože měsíc zrovna byl v úplňku.
O půlnoci přišla bílá paní a v náručí chovala děťátko. Před užaslým rytířem pak otevřela všechny skříňky a v každé byl papírek s jedním slovem. Stálo na nich: Miluj bližního svého. Vzala papírky, uklonila se rytíři a prázdné skříňky mu podala.
„Co s prázdnýma,“ pomyslel si rytíř, ale ráno zjistil, že jsou plné zlata!

Zdroj foto: blanet.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.036 s