Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Bibliofilské babí léto

12.09.2008   Jaromír Komorous   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Bibliofilské babí létoDržím v ruce nesporně bibliofilský počin. Postaralo se o něj nakladatelství Paseka a volání po dotisku se nedivím. Josef Váchal a jeho Tři písně Antonína Koniáše si takový přístup zaslouží a věrní čtenáři publikací z Paseky jakbysmet.

Souhrnně a v dárkové kazetě nabízené nacházíme vlastně tři tituly. „Píseň o smrti a soudném dni“, „Píseň o slávě nebeské“ a „Píseň o mukách pekelných“. S dovětkem „Cytara Nového zákona Pravého Boha Josefem Váchalem dřevorytcem opsaná a četnými obrázky doložená“. Listuji si v knihách a přemýšlím o kreslířově trpělivosti, jež mi zde splývá s postojem k víře. Vyústění nenacházím. Mohou za to mnohdy kontroverzní autorovy obrázky, určitě se nedržící tradičního církevního vypodobnění. Mohou za to autorovy parafráze původního textu, jež ho řadí, dle mého názoru, jednoznačně k dobovým anarchistům. Mezi nima by se svou prezentací obstál zřejmě i dnes.
Ponechme stranou jeho světonázor a podívejme se na obsah podrobněji. Obrázky jsou malovány akvarelem, možná nechtěně až trhovsky přímočaře, s notnou dávkou naivismu. Symbolické motivy jak úsměvné návrhy masek na americký Helloween. Ještě, že o tom Váchal neměl potuchy a čtenářská obec se z téhož důvodu nemohla ani bát. Přepsané písně jsou okamžitě vhodným scénářem trhovského vyvolávače. Ale natočit ho při tom, tak sekvence musí poskytnout lyrickou tvář, o níž neměl ponětí ani sám Váchal. V každém případě vzácná symbióza technik. Perokresba a akvarel na jednom výsledném archu.

Hravost autora a prostá touha pobavit prostupuje dílem od začátku do konce. Hledím na jednotlivé stránky. Evokují ve mně hříšné pocity malého kluka při četbě v noci, při baterce, pod peřinou. Že tohle znovu zažiji nad Váchalovými knihami mě překvapuje. Příjemně, jistě.
Proslulý autor nástěnných maleb se zrovna tak umí popasovat s tvorbou knižní.
Ono to sem nepatří, ale samovolně na mě vyskakuje v notových puntíkách nikde nepsaný možný třetí rozměr těch nestydatých uličnických kousků, v titulech už jednou popsaný. Čtu si místy opravdu v písních. Jestli to byl autorův záměr, tak se mu zdařil.
Přenesu se do roku 1919, kdy rukopisy vznikaly. Vidím příjemně zaplněný malířský a dřevorytecký kvelb a rozesmátého autora a jeho druhy, převracející právě dokončené jednotlivé listy příští knihy. A závidím jim účast při jejím porodu.

Proč babí léto? Protože, když se povede, je krásné. A letos to vypadá příznivě.

Josef Váchal, Tři písně Antonína Koniáše
vydalo nakladatelství Paseka
Zdroj obrázku
www.paseka.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0263 s