Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Na zkoušku v ráji?

23.09.2008   Jaromír Komorous   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Na zkoušku v ráji?Nad jiným titulem (s chutí jsem jej opsal) pro výstavu umění šedesátých let minulého století ze svých sbírek Západočeská galerie v Plzni snad nemohla ani uvažovat. Diskutabilní zůstává jen ten otazník v závěru. Nad ním se rozvinula mezi náhodně shromážděnými plzeňskými výtvarníky docela slušná diskuse.

Období, o němž mluvíme, zvedlo neobyčejně silnou tvůrčí vlnu, zřetelnou v každém odvětví života. Výtvarné umění, sešroubované „socialistickým realismem“, shodilo maskovací sítě a během několika málo let se vyrovnalo Evropě určitě. V prostorách galerie se nabízí návštěvníkovi výběr 52 děl. 25 obrazů, 10 soch, 10 kreseb a 7 grafik. Příležitost dostalo 42 autorů. Ke cti pořádající instituce patří její vědomí značné nedostatečnosti sbírky. Jednotlivé artefakty zmizely dávno v soukromých sbírkách, v zahraničních galeriích a cesta k dalším je čím dál těžší. Objektivně se jedná o jednu z nejsledovanějších a nejzajímavějších etap českého výtvarnictví. Ve světě uznávanou a „stopařsky“ ošetřenou.

Ihned po vstupu do výstavních prostor mne zaujalo velké dílo Vladimíra Modrého „Lovci“. Jeho smysl pro kompozici velkých malířských formátů a s ní zároveň ruku v ruce jdoucí úcta k detailu a chuť s tím detailem dále dělat je záviděníhodná. Z většiny pláten vystupují ornamenty, ale takové, co pozornost dokáží probouzet, nikoli ukolébat.
S velkou radostí jsem po „x“ létech zhlédl obraz Kamila Lhotáka „Motocykly v depu“. Jeho fascinace dopravní technikou a láska k vůni benzínu stojí vskutku za samostatnou studii.

Plošná díla mají na výstavě, už podle výše uvedeného sumáře, jasnou množstevní převahu. Snad proto zajímají návštěvníky, mne nevyjímaje, převážně plastiky. Novátorstvím, jako téměř každý umělecký objekt té doby a překvapivě krystalizujícím symbolismem, vyrostlým na postsurrealismu a tzv. nové figuraci, ale především na dynamice doby.

Citem pro dřevo přesvědčuje Jiří Seifert. Jeho „Hlava“ do maxima uznává přirozenou plastičnost materiálu. Jeho vypovídající schopnost výtvarník „jen“ umocnil.
Sochař Zbyněk Sekal se představuje bronzovou plastikou „Otevřená hlava“. Aleš Veselý vystavuje „Enigmatický signál“. Ta symbolická časomíra snad ukazuje, jak málo času tohle kulturní vzepětí dostalo k vývinu, k dospívání vůbec. My k přemýšlení. Doporučuji vidět.

Výstava „Na zkoušku v ráji“, Západočeská galerie v Plzni, 4.9. – 2.11. 2008
Zdroj fotografií: www.zpc.galerie.cz

V úvodníku Seifertova Hlava, dole Aleš Veselý – Enigmatický signál 

                                           


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0551 s