Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Depresivní děti touží po Noci v bytě

24.09.2008   redakce   Divadlo   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Depresivní děti touží po Noci v bytěaneb Depresivní děti zase touží po penězích. A byl by hřích jim je nedat...

Divadelní cyklus oživuje myšlenku bytového divadla

Akce jak za časů normalizace
Letošní podzim, u příležitosti 40. výročí srpnových událostí roku 1968, uvede o. s. Depresivní děti touží po penězích, v pořadí již třetí site-specific projekt „noci“, tentokrát nazvaný Noci v bytě. Po úspěšných cyklech Noci v mauzoleu, uspořádaných v roce 2006 ve vítkovském památníku, a Noci na nádraží, jež se loni konaly v budovách a vozovém parku Českých drah, se letos Depresivní děti stěhují do různých bytů a bytových prostor, aby je ovládly svým repertoárem, duchem českého disentu i netradičními inscenačními postupy. Cyklus čítá tři představení, každé nazkoušené do jiného typu bytu či obydlí.

„S ideou bytového divadla jsme setkali již před lety, když jsme inscenovali hru Thomase Bernharda Ritter, Dene, Voss jako putovní inscenaci v duchu bytových večírků 80. let. Celé představení mělo charakter návštěvy: diváci přijdou před dům, kde je vyzvedne jedna z postav, už na chodbě slyší první repliky hry a místo v upravenom prostoru na způsob divadelního sálu sedí zpravidla v obýváku, dostanou čaj a zákusky a herci se pohybují mezi nimi, někdy dokonce s nimi zároveň. S touto divácky oblíbenou inscenaci, nazvanou Zveme Vás na oslavu Ludwigova návratu, se po letech vracíme v pozměněném obsazení, jedná se nyní ale pouze o jednu část rozsáhlejšího projektu“ říká Jakub Čermák, jeden z organizátorů projektu.
Představení ve vile, bytě i luxusním loftu

Akci zahájí největší a nejnáročnější představení cyklu, Dürrenmattova hra Návštěva staré dámy, uváděná s podtitulem České nebe. Drama městečka (zde nazvaného příhodně Dalskabáty) pojali inscenátoři Jakub Čermák a Martin Falář jako interaktivní hříčku pro diváky, kteří budou nejprve autobusem odvedeni do polozchátralé funkcionalistické vily za Prahou a rozděleni do rodin jednotlivých protagonistů příběhu. „Nikdo se však nemusí bát; situace, kdy jsme diváky loni během představení Višňový Sade převezli vlakem z Hlavního nádraží do Krče a tam je nechali napospas vlastnímu osudu, se letos opakovat nebude,“ slibuje režisér Čermák bezpečný návrat zpět do Prahy.
Druhé v pořadí proběhne již zmíněné Zveme Vás na oslavu Ludwigova návratu, během kterého diváci navštíví na pozvání domácích byt v centru Prahy. Představení v sobě zahrnuje pro diváky i večeři a domácí diskotéku. Tvůrci představení žádají diváky, aby nahlásili dopředu bezlepkovou či vegetariánskou stravu.

Cyklus uzavře Salome od Oscara Wilda, upravené jako drama o francouzské herečce Sarah Bernhardt, pro niž Wilde tuto hru napsal. Diváci budou moci nahlédnout do jednoho z největších loftů v Praze, situovaném v Karlíně. Stárnoucí Sarah Bernhardová zde svým spoluhercům - i divákům - udělí lekci, jak se hraje tragická hrdinka. Ve spolupráci s partnery projetku se zdařilo získat do malé výstavky několik předmětů, které tato slavná francouzská diva používala či vlastnila. Předměty budou vystaveny v rámci představení. Dekadentním opusem s nádechem francouzského espritu bude pro cyklus Noci v bytě ukončen.

O tom, že se jedná o netradiční představení svědčí i fakt, že členové sdružení Depresivní děti touží po penězích vybízí diváky, aby přišli v pevné obuvi a nebrali si na sebe oblečení, o které by měli strach. "Vlastně by se dalo říct," říká druhý z dvojice režisérů - Martin Falář, "že jsme jediné divadlo, které společenský oděv výslovně zakazuje. Důležitý pro celý cyklus je také konspirativní duch akce, místa, kde se představení odehrávají, jsou utajená. Adresu se dozví diváci pouze z lístků, pokud nemohou nebo nestihnout využít předprodej, mohou přijít před představením na tzv. meeting point, kde je odbaví náš spolupracovník a pošle je do nedalekého, ale tajného bytu." Těžko říct, zda jde o pouhé tajnůstkářství, ale je pravda, že umělci sveřepě odmítli sdělit, kde stojí zmiňovaná funkcionalistická vila, prý by to nebylo překvapení.

Kdo se ztratí, může telefonovat

Stejně jako v předchozích letech budou vstupenky na jednotlivá představení k dostání v předprodeji v pražském divadle Komedie a před jednotlivými představeními. Vzhledem k náročným technickým podmínkám a omezené kapacitě, dané buď počtem míst v autobusech nebo velikostí bytů, doporučují organizátoři využít předprodeje. K dispozici bude i horká linka Nocí v bytě: 608 273 479, pro diváky, kteří nebudou moci najít místo srazu. „Nebojíme se, že by diváky odradil konspirativní duch projektu. Máme už početnou základnu příznivců, kteří naopak podobné obtíže očekávají, a jsou nadšení, když mohou shlédnout nevšední divadelní představení spojené právě s netradičním prostorem a nefalšovaným dobrodružným zážitkem. Právě to vše nám pro naše inscenace před nabízí site-specific přístup,“ dodává závěrem Čermák.


Další info: www.nocivbyte.eu
(Zdroj: Depresivní děti toužící po penězích)


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0731 s