Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je pondělí 1.3.2021, svátek má Bedřich 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 504
Registrovaní čtenáři: 513
Publikovaných článků: 13022
Komentářů: 11216


Měření



Znáte kapybaru?

03.11.2008   Martina Bittnerová   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Když se řekne slůvko kapybara, leckoho napadne, že by to mohlo být zaklínadlo nějakého exotického kmene z Afriky, ale když se k němu dodá přívlastek vodní, ti bystřejší už v mysli zamíří do říše rostlin a zvířat. Kapybara vodní je opravdu zvířátko a ne ledajaké. Se svými až sedmdesáti kilogramy váhy a šedesáti centimetry výšky v dospělosti se právem označuje za největšího hlodavce na světě.

Zkuste si představit přerostlé morče hnědošedé barvy, které žije převážně u vodních ploch. Ovšem kapybara není žádná nevzhledná obluda, ale v celku roztomilé zvířátko živící se listy stromů, plody ovoce, kořínky a travou. Nic masitého se pochopitelně v jejím jídelníčku nevyskytuje.

V přírodě žije ve skupinkách pod vládou nejzdatnějšího a nejsilnějšího samce, kolem něhož se pohybují podřízení samci a jedna nebo dvě samičky. Kapybary se množí po celý rok. Po sto dvaceti dnech obvykle rodí dvě až čtyři mláďata, o které se samičky velmi pečlivě starají. Bohužel, stejně jako ostatní živočichové, mají i kapybary své nepřátele. Stávají se kořistí pum, krokodýlů a hadů, přičemž samozřejmě toto nebezpečí nejvíc hrozí právě mláďatům.

Kapybary se obratně pohybují ve vodě, umí plavat, dokážou se potápět, kdy pod hladinou vydrží i několik minut. V přírodě obývají značnou část jižní Ameriky. Najdeme ji kupříkladu ve Venezuele, Kolumbii či Bolívii.

Tato pozoruhodná zvířata se chovají i v našich zoologických zahradách – v Ústí nad Labem, Jihlavě, Brně... Já jsem “svoje” kapybary našla v létě právě v brněnské ZOO. Předesílám, že kapybary jsou velmi špatné a neposedné modelky. Ve výběhu se kolem samičky motala dvě mláďata schovávající se před slunečním žárem ve stínu stromu. Samička celou dobu podřimovala a na jakékoliv rýpnutí svých ratolestí reagovala pouhým otočením hlavy. A poté, co se malé kapybary přesvědčily, že jim tráva opravdu ještě nechutná, musela máma ochotně nabídnout něco mnohem lepšího, mateřské mléko, což se mi podařilo i vyfotografovat.

Pokud se tedy někdy dostanete do ZOO, kde kapybary chovají, nezapomeňte se zastavit u jejich výběhu, ten pohled za to určitě stojí.



Foto: ceskezneni.cz
Poznámka: Tento článek jste si na Rozhledně mohli přečíst před více než čtyřmi lety. Zároveň se zrušením rubriky Světem zvířat vám jej přinášíme jako vzpomínku znovu.


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2021 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0675 s