Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Šla na interrupci a nemohla mít děti

26.10.2008   Adriana Šindelářová   Literatura   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Šla na interrupci a nemohla mít dětiNechtěla děti brzo, tak šla na interrupci. Ovšem problémy vyvolané potratem postihly po několika letech jí i jejího manžela...

...A tak se snaží řešit situaci všemi možnými způsoby, aby konečně znovu otěhotněla.

To je téma románu pana Stanislava Rudolfa „Co jsme si říkali k ránu“. Pan Rudolf zde líčí na zhruba 200 stránkách příběh šťastné-nešťastné manželky Simony. Simona má svého vysněného manžela Honzu, se kterým je stoprocentně spokojená. Její dokonalé manželství ovšem přece jen něco kazí – v jejich rodině stále není žádné dítě. Simonino okolí už také zaznámenává tento nedostatek a ona sama je už skoro zoufalá. Přes všechny nesnáze stále ale odolává tlaku jak od sousedů, tak i od svého manžela a pro své budoucí potomky dělá vše, co je v jejích silách.

Přestože tato kniha je určená především pro ženy, určitě i dívky – jako budoucí ženy – svou tématikou zaujme. V první řadě připomíná neustále diskutovaný problém interrupcí, v řadě druhé pak neplodnosti. Během příběhu si uvědomíte, že neplodnost s sebou přináší kromě vlastního trápení také partnerské neshody a vše může vyústit do poměrně složitého konfliktu.

Co se týká literárního pojetí, tak mne osobně třeba zaujal Rudolfův originální pozdrav “čao”, jehož původ by mne docela zajímal – že by souvisel s autorovým cestováním?

Stanislav Rudolf je jedním z významných českých prozaiků a jistě jste si již všimli, že přispívá i sem k nám na Rozhlednu. Kromě jeho zdejších fejetonů určitě znáte knihu Metráček, ale také zfilmovaný příběh Operace mé dcery či román Barvoslepý - mimochodem bylo by zajímavé vědět, zda v této posledně zmiňované knize nelíčí náhodou svou vlastní zkušenost. V kuloárech se šeptá, že snad i ano. (Možná nám to sem napíše do komentáře.) Co totiž vím, tak ke svým knihám sbíral potřebný materiál i vlastní praxí. Kvůli románu Pusinky např. docházel do cukrářské dílny.


Stanislav Rudolf, Co jsme si říkali k ránu
vydalo nakladatelství Erika v roce 2006
Foto: tiscali.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

Reakce k článku


Od: Stanislav Rudolf - 26.10.2008 - 9:36

Adriana Šindelářová mi položila ve své recenzi, kupodivu kladné, což nebývá v českých zemích časté, i několik otázek, na které rád odpovím.
Především k mé knize Barvoslepý. Hrdina románu trpí touto oční vadou, stejně jako od dětských let já. A teď si představte, že můj tatínek byl železničář a přál si, aby jeho jediný syn byl strojvedoucím. Jednou jsem však ve třetí třídě namaloval růžového koně. Tehdy poznal, že musí od svého snu ustoupit, protože jeho syn je barvoslepý.
Když mi později vyšla v pořadí už devátá knížka pro mládež, rozhodl jsem se, že příště předhodím něco i dospělým čtenářům. Už tehdy jsem se choval tržně a o svém trápení s poznáváním barev jsem napsal román.
Pochopitelně, že jsem nevystačil jen se svými zážitky s rozlišováním barev, ale hledal jsem poznatky i v odborných pramenech. Ale to by bylo na delší vyprávění!
Jak se Adriana Šindelářová zmínila, snažím se před začátkem práce na knize získat co největší množství odborných materiálů. Samotná fantazie nestačí. Takže stejně jsem si počínal při přípravě knihy Co jsme si říkali k ránu. To jsem pobýval několik týdnů ve Františkových Lázních, kde mi tamější lékaři umožnili taktně hovořit s pacientkami, které léčili z neplodnosti.
Tak zatím čao! ( zřejmě jihoamerický pozdrav).


ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.03 s