Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Opuštěná žena v náručí plastického chirurga

30.10.2008   Kateřina Sovová   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Opuštěná žena v náručí plastického chirurgaZa Nocí v Rodanthe léčí doktor Richard Gere zlomené srdce Diane Laneové.

Městečko Rodanthe leží v pásu malebných ostrovů nedaleko Severní Karolíny. Právě tady trávila Adrienne (Diane Laneová) bezstarostné mládí. Jenže čas neúprosně běží a z rozevláté dívky z obrazu na půdě zbývá posmutnělá padesátnice, kterou nedávno opustil manžel. Kromě starostí spojených s plynulým chodem domácnosti čelí kyselým pohledům své pubertální dcery a utěšuje věčně brečícího synka. Poté, co Adrienne kontaktuje dávná kamarádka s prosbou o zástup v recepci svého přímořského hotelu, zklamaná žena odjíždí na známá místa, aby zde načerpala nové síly a postarala se o jediného hosta, který do mračny zahaleného hotelu po sezóně zavítal.V plastickém chirurgovi Paulovi (Richard Gere), jehož skalpel postupně odřezal také náklonnost manželky se synem, Adrienne brzy nachází spřízněnou duši. Porozumění mezi dvěma lidmi, kteří se uprostřed života ocitli na samém začátku, přerůstá v nekontrolovatelně vášnivý vztah, odpovídající na otázku, zda-li má Adrienne vyslyšet prosby manžela a přijmout jej zpět.

Noci v Rodanthe, film natočený podle amerického bestselleru spisovatele Nicholase Sparkse, přichází s tématem sblížení zralého muže a ženy, poznamenaných tvrdými životními zkušenostmi. Láska mezi Paulem a Adrienne tentokrát nefunguje jako prvoplánová záležitost, ale zůstává mnohem více poplatná rčení, že „přichází, když ji nejméně čekáme“, a to i ve věku, kterému nošení ultrakrátkých sukének už dávno nesluší. Přes slibně vypadající látku a hvězdné herecké obsazení, v podání režiséra George C.Wolfa z rodanthského podobenství mnoho nezbývá. Leckteré scény připomínají lacinou červenou knihovnu a oba ústřední protagonisté často sklouzávají do póz, které divák odpustí pouze s ohledem na jejich předchozí role. Patrně za nejhorší lze označit tragický výraz Richarda Gerea v roli plastického chirurga, frustrovaného smrtí jedné z řadových pacientek. Už samotný důvod tohoto rozpoložení vzbuzuje u diváka, zoceleného českým zdravotnictvím, sarkasticky zakřivená ústa a Gereova postava, včetně jejího následujícího jednání, se tak stává méně uvěřitelnou, než návštěva Brada Pitta v naší domácnosti. Také seznamovací scény (vyjma házení plechovkami) korunované klišovitým sexem s kulisou burácejícího uragánu, stejně jako tradiční country bál, bohužel situaci nevylepšují. Adrienne Diane Laneové leccos zachraňuje; důvod však nehledejme (pouze) v dobrém hereckém výkonu, ale v podstatně lépe napsané roli. Co Laneová nezvládá v první půli, bez problémů dohání v samotném konci, kde divák překvapivě pocítí dojetí, což, s ohledem na nastíněnou situaci, opravdu překvapí.

Ačkoliv bohulibý záměr tvůrců-dodat kuráž všem těm, kteří v cokoliv dobrého, včetně sebe , už dávno přestali věřit-nelze přehlédnout, jeho realizace zůstala kdesi na půli cesty. Gere s Laneovou, patrně největší lákadla Nocí v Rodanthe, ve třetím společném snímku uvízli v poutech nezajímavého scénáře, jehož výsledkem je nudná řadová romance, která mírně urazí a určitě neohromí. Jedinou dobrou zprávou po shlédnutí filmu zůstává, že Richard Gere, slovy mé kamarádky, je stále fešák, a tak doufejme, že slogan filmu "nikdy není pozdě na druhou šanci" bude platit také v jeho případě.

OSOBNÍ HODNOCENÍ: 50%

Noci v Rodanthe
(Nights in Rodanthe)

Premiéra: 30.10.2008
Warner Bros
Režie:
George C. Wolfe
Hrají: Richard Gere, Diane Lane, Scott Glen, Christopher Meloni, Viola Davis
Přístupnost: od 12 let
www stránky: www.nightsinrodanthemovie.co.uk

foto: Warner Bros



Bude to láska na celý život?


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0493 s