Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vyplatí se pípnout a pustit hubu na špacír

27.11.2008   Pavla Firbacherová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vyplatí se pípnout a pustit hubu na špacírČím víc zvědavých řádků životopisu v kolonce jazyků budeme mít vyplněno, tím líp. Pro náše sebevědomí, profesní uplatnění, vůbec. V žádném případě Vás ale nenabádám vypsat všechny jazyky, co existují. Jen motivuji k učení! Vyplatí se to!

Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi člověkem - alespoň to říkávalo staré přísloví. V dnešní době spíše platí, kolik jazyků znáš, tolikrát jsi úspěšnějším člověkem. 

Za nejžádanější lze dnes považovat angličtinu, na tom se asi shodneme. Hlavní jazyk obchodu, moderních technologií. Nezapomeňte na sportovní terminologii, moderní hudbu. Angličtina se zabydlela i u karetních stolků. Britská rada prohlásila, že do deseti let se jí budou učit 2 miliardy lidí a polovina lidí planety se s ní plynule domluví.

Teď pozor! Vznikají mutace. Už jen ta základní! Ostrovní a americká angličtina! Tímto globálním jazykem mluvící Japonec se nemusí domluvit s anglicky hovořícím &Spanělem. Nebo ti dva spolu ještě ano, ale s rodilým Londýňanem těžko. Britové se bouří, že jim jejich jazyk przníme. Mají pravdu. Ale klid! Oni svět jakbysmet. Jako největší kolonizátoři minulosti přemýšlejí o svém jazyku pořád v těch minulých intencích, ale když to rozebereme, není co postavit proti.

Čech bude mluvit se správným britským přízvukem sotva. Toto trochu nacionálně pojaté konstatování je silně zavádějící. Dostatečně dlouhé setrvání v ryzí anglické komunitě si poradí i s přízvukem. Záleží na tom, jak a u koho. Hudební sluchaři si budou počínat líp, paní, zvyklá mečet na dvorku, bude mečet i v Liverpoolu. Pojďme na chvíli domů. Moravanovi nikdy nepůjde hanácké nářečí. A v tomto případě budeme mluvit o zdravém tradicionalismu. Hrubá nesrovnalost pohledů. Ale válka kvůli tomu nebude. 

Pokud ovládáte kromě anglického jazyka i některý další světový, stáváte se cennějším „zbožím“ na trhu práce. Bezpochyby. Je jednodušší zaměstnat člověka, který mluví dvěma jazyky a přidat mu, než si pořizovat tlumočníka či pracovníky dva. Nicméně, u kuka vozů po vás nikdo nic chtít nebude. A když to auto zastaví, pípá taky. Jenže! Znalost jazyků je spjata i s prestiží. A s tou je dobré se kamarádit.

Foto: http://www.tirhi.ps


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0439 s