Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Náhražky do kuchyně patří aneb jazyk na talíři III. Pár praktických rad

01.12.2008   Martina Bittnerová   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Náhražky do kuchyně patří aneb jazyk na talíři III. Pár praktických radNepravých, falešných, inu prostě náhražek nalezneme v každé kuchyni bezpočet. Vznikly často vlivem válek, různých nedostatků a rovněž nedostupností určitých surovin. Minule jsem se zmínila o cukru. Zůstanu proto u sladkostí, je totiž známo, že kypřící prášek nahradíte buď rumem, a nebo jej obejdete vyšlehaným sněhem z bílků.

V tomto případě výsledný produkt neztrácí na kvalitě, a hospodyňka tak zachrání pohoštění ke kávě.

Za klasický nedělní oběd se často považuje svíčková. Název svíčková lze vnímat za zavádějící. Protože jednak označuje, oblíbenou omáčku, a pak především výborné, avšak finančně nákladné, hovězí maso. V životě jsem nejedla svíčkovou se svíčkovou. Odjakživa se omáčka doplňuje zadním hovězím. V dobách chudších se prý nahrazovalo houbami – liškami. A především pak kuličkami z mletého masa, do nichž určitě patří cibulka nadrobno.

Klasické brusinky z ekonomických důvodů některé hospodyňky nahrazují rybízem zavařeným alá brusinky.A když už jsme v té hře na něco, musím se podělit o mnohem jednodušší verzi svíčkové omáčky, čili o falešnou svíčkovou, kterou bych nazvala – co dům dal. Za základ stačí hodně mrkve s petrželí, nebo celerem, nebo všechny tři ingredience, dokonce můžete kombinovat i mrkev, celer, květák. Vše nakrájené na kostičky osmažíte na cibulce, zalijete vodou, osolíte, přidáte nové koření, celý pepř, bobkový list a vaříte doměka (můžete klidně úplně rozvařit). Pak uvařené rozmělníte tyčovým mixérem, přidáte případně ještě vodu, uvedete k varu, vmícháte zakysanou smetanu a vypnete. A zázrak jest hotov. Zahušťovat nemusíte, pokud jste použili hodně zeleniny (což doporučuji). Do této omáčky se právě hodí zmíněné kuličky z mletého masa. Mimo jiné se dají s úspěchem vytvořit i ze sójového granulátu, při troše šikovnosti (míněno hodně okořenit) rodina ani jejich zdrojovou surovinu nepozná.

Nejen omáčkami však živ je člověk. A proto se vrátím k luštěninám. Hrách, čočka a fazole nadýmají. Když chceme hrachovou kaši, nebo polévku, musíme hrách předem namočit, pak nějakou dobu vařit, a ještě pak riskovat nadýmání. Indové ve své kuchyni používají z našeho pohledu zázrak – tzv. červenou čočku. Baští jí v kombinaci s rýží. Tato čočka nenadýmá a hlavně díky své barvě a chuti se vyrovná hrachu. Čili z této čočky můžete zdárně vytvořit jak falešnou hrachovou kaši i polévku s tím rozdílem, že tentokrát nebudete mít v břiše kameny, nebudete jí muset namáčet a uvařená je za chvilku. Takže za čtvrt hodinky máte hotovou kaši, a můžete jí servírovat klidně i k večeři.
Červená čočka patří k těm náhražkám, na nichž si pochutnáte.

Za vydařenou náhražku různých dortů vnímám tzv. nepečený dort, jehož přípravu zvládne i malé dítě. A mohou se jím pochlubit i ti, kteří se pečení bojí.
Když smícháte dvě zakysané smetany se smetanou na šlehání a cukrem, přidáte do toho sáček piškotů, a půlku hmoty rozprostřete do formy, na ní pokladete ovoce (výborné jsou třeba kompotované mandarinky) a přikryjete druhou půlkou hmoty, a umístíte na 24 hodin do ledničky, čeká vás pak chutné potěšení.

Nejvíce náhražek se však používá v oblasti masných výrobků a uzenin. Uzeniny se cpou sójou, aby se snížily náklady, a již naše matky uměly péct kuře alá bažant a slepici na paprice vařily z kuřete. Přitom dobré a kvalitní maso na náš stůl určitě patří. I když při vzpomínce na babiččino vyprávění, jaké maso se jedlo u jejího strýce myslivce (čili kvíčaly, sluky, veverky), říkám si – zlatá sója.

Foto: http://www.ceskatelevize.cz/specialy


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0417 s