Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  sobota 20.4.2024, svátek má Marcela 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Zalovte v ústech, please!

02.12.2008   Jaromír Komorous   Společnost   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Zalovte v ústech, please!Zalovte v ústech, please! Uchopte mrštné maso prsty za špičku a pomalu, ale nekompromisně táhněte ven! Přistupte k zrcadlu! Vidíte? Je to on. Váš jazyk. Použitelný mnoha způsoby! Zbavit hříšníka tohoto nástroje považuji za gesto sadismu.

Stejné jako gilotinu, oprátku. Na druhé straně neexistence těchto kratochvilných pomůcek v trestním řádu setřásá z grázlů bázeň před soudní akvizicí a z chování celých národů se vytrácí taktnost. Ale odbočili jsme!

Pokud by naše říjnová anketa mohla promluvit do utváření nových mocensko- administrativních struktur, ušetřily by se určitě money a možná i nervy.
Protože čtenář(ka) Rozhledny přichází s nezkrotnou inovací mezinárodních vztahů a šíbři z celé Evropy dosedají v letadlech na ruzyňskou runway a posléze na svou backside.

Zdržme se u první skupiny našich respondentů. Průměrných 18 % z vrozené skromnosti a snad i jakéhosi zpátečnictví se řídí stupidním heslem našich prababiček. Sedávej panenko v koutě, najdou tě. Blbost. Kdo by hledal v koutě, když pomyslný střed placu je přehuštěn aktivní masou, kterou přilétají obdivovat Džamily a Džamilové z celé Evropy.

37,1 % z vás rozrazilo vrata od rodové stodoly a výuku cizího jazyka vložilo na bedra vždy přítomných tlumočníků. Jsou jich obyčejně plné pláže a noční podniky každého letoviska, o zimovištích nemluvě. Výhoda tlumočníka je nasnadě. Jeho trpělivost je prakticky bezedná, způsob výuky silně intuitivní. Spontaneita předávání lingvistických dovedností zaručuje jejich věčnou zapamatovatelnost, jejich celosvětové rozšíření dovoluje snadno aplikovat své dovednosti na tlumočníka v jiné destinaci. Lingvističtí kantoři pláčí a jsou hromadně propouštěni. Lingvistické kantorky se snaží, ale jak říká přísloví: „Pozdě Bycha honit“. Neznám Bycha, ale nezávidím.

Třetí a čtvrtou skupinu odpovědí v našem dotazníku jsme záměrně sloučili. 44,9 % mluví dvěma, třema a více jazyky. Není zářnějšího důkazu o prospěšnosti otevření státních hranic. A to číslo každým rokem roste. No hubbub! Žádný povyk. Výrazně totiž poskočí až v momentě, kdy dnešní osmnáctiletí při dalším výjezdu najdou svého tlumočníka.

Zdroj obrázku www.gambrinus.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0318 s