Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Vánoce a skleněné koule patří k sobě

04.12.2008   Jindřiška Kodíčková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Vánoce a skleněné koule patří k soběProč ale nezkusit něco méně tradičního a pod stromeček si nadělit třeba….. keramické megakoule? Pravda, na stromek zavěsit nepůjdou, ale udělají radost jako svítící objekty nebo solitérní ozdoba zahrady nebo terasy


Přesně takové artefakty se rodí v šikovných rukách výtvarníka Svatopluka Vaněčka (1953). Prestože má vážnou zrakovou vadu, jeho přístup k životu i umělecké práci je veskrze pozitivní. Vystudoval Střední průmyslovou školu keramickou v Bechyni a posléze pedagogickou fakultu UP v Olomouci. Kromě vlastní volné i užitné tvorby se neustále věnuje handicapovaným lidem. Absolvoval výcvikový program arteterapeutické práce a pomocí vláčné hlíny nachází smysluplné východisko i pro lidi, kteří by jinak na život již rezignovali.

Svatopluk Vaněček opět vystavuje své magické koule. Představují pro něj archetyp vesmíru a zrození, čerpá z nich tajemnou sílu. I hlína, jež v sobě spojuje prapodstatu všeho, co na zemi ožívá, nabízí široké možnosti. Ve výsledku hodnotné umělecké dílo, v procesu vzniku relaxační či přímo léčebnou metodu. Sám předpokládá, že v každém člověku se ukrývá výtvarný talent, byť o něm nositel dosud neví. A právě arteterapie přináší hluboké a radostné kouzlo jeho objevování. Jemu, i jeho klientům.

I když je autorem mnoha keramických objektů, více a více tíhne ke zpracovávání jediného a přesto stále jiného základního geometrického tělesa – koule. Pod jeho citlivýma rukama vyrůstají jedinečné objekty, objekty s duší a filosofickým podtextem. V současné době, až do konce letošního roku, dělají keramické koule, svítící i prostě obyčejné, společnost luxusnímu nábytku společnosti STOPKA. Je vidět, že jejich krása vynikne i v interiérech moderních až minimalisticky pojatých. Že sluší i zeleným zahradám, již dávno prokázaly.



Prodejní výstava Koule probíhá v showroomu STOPKA v Klimentské ulici 46 v Praze. Je otevřena od pondělí do pátku od 10 do 18,30 hod., v sobotu do 14 hod.

Zdroj foto: www.vanecek-keramika.cz







Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0473 s