Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Nahé fantazie

16.12.2008   Jindřiška Kodíčková   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Nahé fantazieČrtá tužkou, probarvuje pastelem, umocňuje detail, pohrává si s fantasií: „ Vím, poodhaluji jen zlomek ženských tvarů a křivek, a o to jsem radši, že mne ještě čeká většina skrytých tajemství.“

Listuji novou knihou Fantasy, kterou nyní vydává nakladatelství SLOVART a přede mnou se rýsují rozostřeně mlhavé i zcela konkrétní, spíše hyperrealistické akty. Křivky, obliny, linie detailně propracované i jen lehce nahozené. Statické, dlouhotrvající i mžikem oka nepostřehnutelné. Prvky ženskosti umocněné studiem i okamžikem. Běžící filmová zkratka citlivě evokující příběh i každodennost. Blesky erotiky i bouře cudnosti. Žena bez obličeje, ale s tváří. Anatomie s motýlím pohlazením. Tanec abstraktních čar i fotografická přesnost. Komiks života beze slov.
&Septá. Mluví. Křičí.


                                     

Pokud vůbec může být kontrast harmonií, souzvukem různého, je to právě současná tvorba Ladislava Kuklíka. Něžná, lehká, citlivá. Bez křečovitých emocí. Přesto vzrušující, trochu rozporuplná, hodně cílevědomá.
 
                            

Vysoce sugestivní a autentický zážitek, možná pomíjivý přinese pohled na pastelové i kresebné akty na výstavě Ladislava Kuklíka, která je do konce roku instalována v příjemné Galerii Břehová v Praze 1 (poblíž Starého židovského hřbitova). Prožitek stejně sugestivní, o to trvalejší, naleznete na stránkách knihy FANTASY (nakladatelství SLOVART v roce 2008).


Ladislav Kuklík (1947)
Akademický malíř vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze v ateliéru Jiřího Trnky a Zdeňka Sklenáře (obor volná grafika a ilustrace). V jeho tvorbě převládá kresba, pastely a volná grafika. Ilustroval více než třicet knižních titulů. Znají ho filatelisté – líbí se jim jeho návrhy známek, převážně se sportovní a přírodní tematikou. Jako velký znalec zvířat prosadil spoustu představitelů světa fauny i do autorských kalendářů. 

                             

Jeho stěžejní, inspirativní a věčné téma však představuje žena: : „ Žena je poslední dobou mé nejmilejší, nevyčerpatelné téma. Stále nalézám detaily, které jsem předtím neviděl a které mě dokáží nadchnout. Nejraději vytvářím to, co jsem buď zažil nebo to, co důvěrně znám. Proto je pro mě tak důležité soustředit se v kresbě na detail, který mě zaujme.“ 

                                                  

Ladislav Kuklík uspořádal více jak devadesát výstav, participoval na sto šedesáti kolektivních. Jeho dílo je zastoupeno v Národní galerii, Středočeské galerii, v Alšově jihočeské galerii a mnoha veřejných i soukromých sbírkách doma i v zahraničí.

kresby www.kuklik.com
obálka
www.slovart.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0352 s