Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž ...  Dnes je čtvrtek 25.2.2021, svátek má Liliana 

Hledej na Rozhledně

Webmagazín na FB



Statistika Rozhledny

Počet autorů: 504
Registrovaní čtenáři: 513
Publikovaných článků: 13019
Komentářů: 11212


Měření



Vánoční redakční recepty – sváteční hrachová polévka

15.12.2008   Martina Bittnerová   Rozhledy   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Přípravy na svátky jsou v plném proudu, a tak nás v redakci napadlo, že i my se s vámi podělíme o naše osvědčené a léty prověřené recepty. A protože "šéf" by měl jít příkladem, jako první přicházím já se svou troškou do mlýna, resp. receptem na skvělou polévku. Její méně sváteční formu vařím po celý rok (nepřidávám mražený hrách a vývar). Ale vám doporučuji k premiéře určitě její "luxusnější" variantu.

Hrách, resp. Jídla z něj, je typickým a tradičním postním jídlem. Především naši předci konzumovali hrách poměrně hodně, protože si bílkovinami v něm obsaženými nahrazovali nedostatek masa, a navíc se ho v našich podmínkách dařilo poměrně úspěšně pěstovat. I vězni na Špilberku v 19. století podle dobových záznamů dostávali denně hrnek hrachu.

Dnes už však neúprosně mizí z našich jídelníčků, přestože zrovna hrachovou polévkou můžete zpestřit své štědrovečerní menu. Zvládne ji i začátečník a výsledek rozhodně stojí za ochutnání.

Co všechno je potřeba:

čtvrt kila hrachu
hrnek kuřecího vývaru
půl hrnku mléka
půl hrnku mraženého hrášku (namočeného do horké vody)
1 vejce
česnek
sůl
bílý pepř
majoránka

Hrách uvaříme ve vodě úplně doměkka. Vodu slijeme a necháme stranou. Hrách necháme trochu vychladnout a rozmixujeme. Přilijeme zpátky vývar z hrachu, promícháme a vrátíme na plotnu. Necháme projít varem, přilijeme kuřecí vývar a mléko. Přidáme rozetřený česnek, sůl, a špetku pepře. Provaříme, přisypeme mražený hrášek, vypneme, zamícháme vejce a poprášíme drcenou majoránkou.
Polévku lze servírovat s osmaženými houstičkami.

Dobrou chuť.

Foto: recepty.centrum.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . RSS . Tiráž

Copyright © 2001 - 2021 Rozhledna.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0645 s