Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Lotyšsko v Praze

14.01.2009   Jaromír Komorous   Výtvarné umění   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Lotyšsko v PrazeDlouhá léta jsem nakukoval do dění severských pobaltských republik okem spolublba, pod „bratrským chápajícím pohledem“ Moskvy, respektive kuratelou „ruského medvěda“. Najednou uzrála doba k tomu, aby pražská galerie Langhans přišla s výstavou „Současné umění z Lotyšska“, samostatné republiky a zaplnila s ní prostory svého domu včetně sklepa.

Pod jejím dojmem zjišťuji, že o téhle zemi a jejích lidech toho vím ještě míň, než jsem si myslel. Lotyšsko vyhlásilo samostatnost v roce 1918 a pak znovu po zhroucení SSSR. Rusifikace nevyšla, i když snahu o „bezpečnost sovětů“ si pamatujeme. Dnes je Latvia v NATO. Přesto, že si „přinesla“ do nové doby 30% rusky mluvících obyvatel.

Svědectví o jedné mimořádné výstavě. Právě končí. Pozvánku u nás jste si ale mohli přečíst zde (klikni). Čili svědectví z derniéry. Česky "pozdě bycha honit". Nebo "chytání kočky za ocas". Chcete-li, "ještě jeden pohled".

Sugestivní pohyblivé obrázky (tedy filmové sekvence) z tvůrčího „šamcajchu“ mě na výstavě přivítaly. Ateliér, výtvory, polovýtvory, spící muž. Vše se zvukovým podkresem dětského žvatlání, migrujího z místa na místo. Nerušit! Vypadneme autem raději do ulic Rigy. Za volantem asi matka dítěte (ženské oči ve zpětném zrcátku). Obrázky neutěšenosti plenéru, život vzdálených ulic a ještě vzdálenějších zátiší, které jsme už vymazali ze své paměti. &Sedivé baráky s lešením střídají široké prospekty "ruského střihu".

Průřez lotyšským uměním posledních let si neklade nárok na úplnost. Přináší však díla, jež o společnosti země mnohé naznačují. 10 autorů. Klíč výběru neznám.
 
                                     
                                            jeden ze sálků galerie

Inta Ruka fotografuje lidi kolem sebe. Nechce se mi věřit, že všichni Lotyši jsou „béčkoví“, jak je představuje ona a Armis Balčus. I jeho Epizody, fotosérie vycházející z průhledných zápletek právě tak označovaných filmů se nás snaží totiž přesvědčit, že ano. Spokojím se s vysvětlením, že problematický objekt je jednoznačně vždy vhodnější k fotografování.

Anda Bankovská vystavuje cyklus Věci. Polaroidová technika. Víme, že je obecně na ústupu. Netrvanlivé prostě nezarchivujete. Jestli ale považujete okamžik vzniku snímku za nejdůležitější moment na cestě za kumštem, najdete zde stopu i vzor. Já je nenašel. Nicméně její výběr fotografofaných věcí stál za to sám o sobě.

Andrejs Grands je vyhlášeným fotopedagogem. On a jeho skupina studentů vytvořili svérázný autoportrét založený na vlastním uchopení „nechtěného“, když za „náhodné“ jim posloužilo filmové okénko. Nechci podezírat neprávem, ale i toto se musí připravit. Proč nejmenuji ostatní? Zaprvé vám to nic neřekne, jako to neříkalo mně a tihle prostě vybočovali.

                                          
                                             jedna fotografie v něm

Součástí výstavy je knihovna galerie. Publikace v ní jsou dílem převážně lotyšských fotografů a jejich škála i zájmová pestrost opravdu široká. Konfrontovat je s prezentací a zpětně s knižním rozborem nezávislých analytiků? Chytře vymyšleno. Skvostný útok na můj čas.

 

Skoro v každém sálku galerie běží videoprojekce. Uvědomuji si, jak záslužnou práci dělá ČT, když přináší krátké filmy studentů FAMU na obrazovky až k nám domů. V těchto snímcích je uložen totiž současný život se všemi svými problémy, ale hlavně pod neklišovitým náhledem, tak, jak jsme viděli na výstavě v galerii Langhans.


Galerie Langhans: Současné umění Lotyšska, fotografie a videoprojekce
Zdroj fotografií www.vystavy.archii.cz


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0322 s