Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  pátek 19.4.2024, svátek má Rostislav 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


Underworld: Vzpoura Lycanů se bez krve neobejde

31.01.2009   Petr Koutský   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

Underworld: Vzpoura Lycanů se bez krve neobejdeTřetí díl upírsko-vlkodlačí ságy Underworld se v ději vrací před oba předcházející díly - na samý počátek války upírů s lycany. Nesetkáme se zde proto s moderními zbraněmi jako v předcházejících dílech, bohužel ani s charizmatickou Kate Beckinsale v roli upírky Selene.

Její postavu nahradila méně výrazná Rhona Mitra (jako Sonja) s hereckým výkonem, který neurazí, ale ani nenadchne. V poněkud lepší formě je Michael Sheen, v roli rebelujícího lycana Luciana. Třetici hlavních hrdinů uzavírá distingovaně zlý Bill Nighy, jehož mrazivě chladná bezcitnost a krvelačnost propůjčuje jeho upířímu vládci Viktorovi punc nejlepšího člena hlavního hereckého tria. Při jeho vypočítavě- krutých rozhodnutích ho možná během filmu budete chvílemi i nenávidět.

Bohužel to samé se rozhodně nedá říci o většině dalších postav, které v ději jaksi zapadají do šedého průměru nebo spíš tmavé modři. Celý film vás zahltí temnýmo odstíny namodralého světla, ze kterého jen občas - při soubojích - vystříknou cákance červené krve. Při již předem známém vývoji událostí prvního dílu, kterou je láska otroka Luciana k Sonje, fungující coby záminka pro Viktorovu nenávist a následnou Lucianovu vzpouru, se divák může těšit především (či nad „jen“) na samotné zpracování filmu. Toho se tentokrát ujal režisér Patrick Tatopoulos. I přes některé nedostatky vizuálních efektů se v Underworldu dočkáte celkem svižné akce, která i vzhledem ke krátké stopáži filmu dokáže pobavit. Dojem z ponurého děje občas kazí zmatená kamera při soubojích, o které není ve filmu nouze.

Režisér se však své role ujal se ctí, atmosféra snímku dobře odpovídá žánru upírských filmů, které dějově nevybočují z řady, ale překvapí svou syrovostí až téměř béčkové fantasy. Ta se příliš nedrží osvědčených hollywoodských klišé, takže mě příjemně šokuje. Scénář filmu má přesto své slabiny, které se občas až nepříjemně „vyloupnou“ při nepromyšlených dialozích a některých scénách, vyznívajících směšně.

Pokud se půjdete podívat na Underworld: Vzpouru Lycanů s očekáváním velkého umění, bude zklamáni. Jestli čekáte zábavnou akční upírskou fantasy, tak si celkem „pošmáknete“. Zvlášť pokud jste fanoušky Van Helsinga, nebo dokonce předchozích dílů Underworldu, s celou jejich béčkově-zábavnou mytologií. Snímek není ani překvapením, ani velkým zklamáním, v každém případě je zajímavý svou strhující a ponurou atmosférou, která se do vás zakousne jako hladový vampýr, povolující svůj stisk až při závěrečných titulcích. I přes některé výhrady jsem jako fanoušek fantasy odcházel z kina spokojen. Závěrečný verdikt tedy zní – pro fanoušky Underworldu a upírských fantasy filmů nutnost, pro ostatní kratochvíle, bez které se obejdou.

Hodnocení: 6 z 10 bodů



Film již běží v kinech
Foto: movieweb.com


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0678 s